Novigrad i Umag: Besplatni udžbenici svima

Gradovi koji kupuju knjige svim osnovcima rijetkost su i u Hrvatskoj (arhiva)
Gradovi koji kupuju knjige svim osnovcima rijetkost su i u Hrvatskoj (arhiva)

U knjižarama su počele predbilježbe za školske knjige i radne bilježnice. Cijene kompleta kreću se od 500 kuna za prve razrede osnovne škole sve do vrtoglavih 1.700 kuna za osmaše. Stoga ne čudi da su roditelji već na muci kako uštedjeti potreban novac do kraja kolovoza, kada počinje njihova podjela.

No, u Umagu i Novigradu obitelji čija su djeca osnovnoškolci nemaju tih problema jer ove gradske uprave od 2009., odnosno 2010. godine financiraju nabavu svih udžbenika iz obveznih predmeta.

To se dogodilo nakon što je tadašnja Vlada, po ostavci ministra Dragana Primorca, ukinula odluku o besplatnim udžbenicima i prijevozu za učenike na teret države. Rijetke su lokalne uprave, u Istri samo ove dvije, odlučile preuzeti taj teret na sebe.

- Na kraju nastavne godine u umaškim osnovnim školama organizirano je prikupljanje udžbenika, a potom i njihova razmjena. Po obavljenoj razmjeni, nedostatne udžbenike roditelji će naručiti u knjižarama, a Grad Umag će podmiriti troškove njihove nabave. Prilikom preuzimanja udžbenika roditelji potpisuju izjavu kojom se obvezuju da će u školu vratiti udžbenike čiju je nabavu financirao Grad i sudjelovati u njihovoj razmjeni, odnosno da će nadoknaditi iznos po nabavnoj cijeni u slučaju njihovog gubitka ili oštećenja, odgovaraju iz Ureda gradonačelnika.

Grad Novigrad za učenike prvog razreda osnovne škole kupuje cijele komplete, odnosno i knjige i radne udžbenike. Ukupno su u proračunu za tu namjenu izdvojili 40.000 kuna. (piše M. JERIN)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter