Novigrad i Općina Funtana i dalje najrazvijeniji u Istri

Funtana ide na pogon Valamara, Plave lagune i  Maistre (Milivoj MIJOŠEK)
Funtana ide na pogon Valamara, Plave lagune i Maistre (Milivoj MIJOŠEK)

Otkako se rade istraživanja najrazvijenijih hrvatskih gradova i općina na vrhu te liste ima mnogo istarskih gradova i općina. Novigrad godinama prevodi istarsku, ali i hrvatsku listu najrazvijenijih gradova. Zagreb je drugi, a treći još jedan istarski grad - Umag. Funtana je nekoć bila najrazvijenija općina u Hrvatskoj, a sada je samo u Istri jer su je na nacionalnoj razini pretekli Kostrena i Vir. Pregledom najnovije liste najrazvijenijih, sastavljenoj naosnovi podataka do 2015. godine, uočava se kako se na listi nalazi mnogo gradova i općina koje zimi spavaju zimski san, a kada dođe ljeto udeseterostruči im se broj stanovnika, a time i potrošnja, zbog dolaska turista.

Prilikom najnovijeg sastavljanja liste najrazvijenijih Fina je uzela u obzir pet kriterija: dohodak po stanovniku, proračunski prihod po stanovniku, stopa nezaposlenosti, obrazovanost stanovništva i rast broja stanovnika. 

Turizam povećava broj stanovnika

Međutim, biti među najrazvijenijima u Hrvatskoj, samo zbog ljetne špice, ima i negativne posljedice na razvoj tih jedinica lokalne samouprave. Potvrdio nam je to Mladen Grgeta, načelnik Općine Funtana. Kaže da biti u najvišem stupnju razvoja ima negativnu stranu prilikom kandidiranja projekata prema EU fondovima gdje su manje bodovani. 

- Upravo je raspisan natječaj, a mi imamo spreman projekt za kandidiranje, radi se o rekonstrukciji zgrade stare škole u Funtani. Projekt je do kraja pripremljen, pravomoćna građevinska dozvola, odobreno zaduženje, izrađene sve potrebne studije, ali pitamo se kako će proći upravo zbog ranije navedenog, naglasio je Grgeta. Kaže da unatoč dostignutom statusu visoko razvijene općine svake godine rade na poboljšanju životnih standarda mještana i gostiju koji borave na tom području. Naglašava kako je generator razvoja na tom području prvenstveno turizam. 

- Funtana je nadaleko poznata turistička destinacija na čijem području djeluju najveće turističke tvrtke u Hrvatskoj (Valamar Rivijera, Plava laguna i Maistra), a u čijim smještajnim kapacitetima dnevno može boraviti oko 17.000 gostiju, na tu brojku treba pridodati i kapacitete u privatnom smještaju te i u privatnim kampovima pa tako dolazimo do brojke od 19.000 gostiju. Lani je ostvareno 1,6 milijuna noćenja. Treba svakako napomenuti da Funtana broji nešto manje od tisuću stanovnika, zaključuje općinski načelnik. 

Medulin želi među prve tri 

Razlog zašto je Medulin sedma najrazvijenija općina u Hrvatskoj također leži i velikim turističkim kapacitetima koji uveliko nadmašuju broj stalnih stanovnika. Općinski načelnik Goran Buić kaže da zbog potreba turizma oni grade i razvijaju infrastrukturu (ceste, vodoopskrbu, odvodnju i električnu energiju) kao da Medulin ima 50.000 stanovnika. No, drži da nije turizam jedini motor razvoja. 

- Medulin ima i najveći broj poduzetnika, 437 po glavi stanovnika među hrvatskim općinama. Proračunski prihod po stanovniku je također izrazito visok zbog nekoliko razloga: porezna (prirez) politika, kontinuiran rad na urbanističkim preduvjetima razvoja i intenzivan rad općine na van općinskim proračunskim prihodima (državni i EU fondovi). Ukratko sinergija javne uprave, građana i gospodarstva rezultira i dobrim indeksom razvijenosti. Međutim, mi nismo realizirali ambicije razvoja da se u roku od tri godine plasiramo među prve tri općine po razvijenosti, zaključuje Buić. 

Novigrad je najrazvijeniji hrvatski grad, ali gradonačelnik Anteo Milos nije se odazvao na našu anketu da nam komentira taj uspjeh koji je Fina utvrdila da je posljedica rada 335 poduzetnika s 1.395 zaposlenih, a što je Novigradu osiguralo najviši stupanjrazvijenosti (141,31 posto). No, zato je Vili Bassanese, gradonačelnik trećeg najrazvijenijeg grada, Umaga, komentirao takav izvrstan rezultat. Kaže da koliko god navedena informacija godi, ona se odnosi samo na gospodarske aktivnosti, a što predstavlja samo dio ukupne razvijenosti grada. 

- Kako smo u ostalim segmentima razvijenosti i upravljanja grad primjer (u zaštiti okoliša i pametnom okolišu, u upravljanju imovinom te u predškolskom obrazovanju) sigurni smo da se nalazimo, uz navedene rezultate i učinkovitost našega rada, na pravome putu. Dakle, sinergijom svih aktivnosti i djelatnosti u ingerenciji grada, ponosimo se rezultatima koji su vidljivi najprije u kvaliteti života građana te koji su plod izgrađenog i odgovornog sustava upravljanja gradom, zaključio je Vili Bassanese. (Paulo GREGOROVIĆ)

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter