Novigrad: Gradski budžet veći za 1,1 milijun kuna

(M.MIJOŠEK)
(M.MIJOŠEK)

Novigradski su vijećnici na posljednjoj sjednici usvojili predložene izmjene i dopune kojima je gradski proračun povećan za 1,1 milijun kuna i sad iznosi 42, 57 milijuna kuna.

Prema objašnjenju gradonačelnika Antea Milosa, najznačajnije promjene u prihodovnom dijelu odnose se na povećanje prihoda od komunalnog doprinosa, koje se temelji na dodatnih 2,33 milijuna od legalizacije nezakonito izgrađenih objekata i nove izgradnje, dodatnih milijun kuna od prodaje građevinskih parcela u poslovnoj zoni Vidal te 352 tisuće više od zakupa poslovnih prostora, točnije 13 novih kućica za odmor u kampu Kastanija.

Značajnija smanjenja prihoda predviđena su od prodaje građevinskih parcela i građevina (2,01 milijun kuna manje), kapitalne pomoći iz Europske unije za neprihvaćene projekte (1,81 milijun kuna manje) te od poreza na promet nekretninama (pola milijuna manje).

Što se rashodovne strane budžeta tiče, najveće je povećanje predviđeno među stavkama komunalnog odjela, i to prvenstveno za prostorno-plansko planiranje. Jedan od glavnih razloga za rebalans, prema Milosevom objašnjenju, je 800 tisuća kuna koje je Grad putem raspisanog javnog natječaja dobio od Ministarstva turizma za javno golf vježbalište Mujela i uređenje plaže Rivarela s ugostiteljskim objektom i kupališnim molovima, za koje je potrebno izraditi projektnu dokumentaciju.

Promjene u društvenim djelatnostima potaknute su odlukom nadležnog ministarstva o promjeni svih udžbenika za sljedeću školsku godinu, pa će Grad financirati kupnju udžbenika za sve osnovce i sufinancirati školski prijevoz za srednjoškolce, koji dijelom pokriva Istarska županija.

Vijećnici su prihvatili i izvještaj o izvršenju proračuna za prošlu godinu. Resorna pročelnica Mirjana Sinčić izvijestila je da je ostvareno 96,31 posto planiranih prihoda i 88,24 posto planiranih rashoda te je višak prenesen u ovogodišnji proračun.

Na osnovu toga izmijenjena je i odluka o izvršavanju proračuna za 2014., kojom se, između ostalog, definira iznos kojim gradonačelnik može samostalno odlučivati prilikom stjecanja i otuđivanja pokretnina i nekretnina jedinice lokalne samouprave, u skladu sa Zakonom o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi. Radi se o iznosu od 0,5 posto prihoda bez primitaka ostvarenih u prethodnoj godini. U 2013. je ostvareno 38,83 milijuna kuna prihoda bez primitaka, pa 0,5 posto iznosi 194.173 kune. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter