Novigrad: EU maneštra i Moondance za kraj 4. Arterije

Tomislav Brajnović koncentriran u pripremi EU maneštre
Tomislav Brajnović koncentriran u pripremi EU maneštre

Nakon prošlogodišnjeg Slučaja Gospe od Karmela, APU (Postmodern Art Ensemble) iz Pule sinoć je u istoimenoj novigradskoj crkvici, osvijetljenoj tek svjetlom svijeća, publici Festivala vizualnih umjetnosti - Arterija ponovno priuštio izuzetno dojmljiv doživljaj, u potpunoj improvizaciji, koji nadilazi glazbu. Mladi su istarski akademski obrazovani glazbenici - performeri u ovoj crkvici boravili na umjetničkoj rezidenciji od 18 kolovoza, istražujući principe nenamjernog djelovanja i aleatorične (paralelna zvučna zbivanja u slučajnom susretu) koncepte rada s operacijama slučaja (chance operations).

Tako su, usmjerivši pažnju na zvučne objekte i rad s njima u trenutku izvedbe, ali i ekstrahirane iz naslova kompozicije i datuma praizvedbe, kreirali konceptualnu performativnu partituru "Slučaj novigradske Arterije", utemeljenu na neoavangardnoj paradigmi otvorenog koncepta performativnog djela lišenog autorske kontrole nad zvučnim ishodom.

Autor koncepta je Neven Radaković, umjetnički voditelj i dirigent ansambla, uz kojega su istraživali i nastupili Iva Štefančić, Fabio Jurić, Vinka Burić, Hrvoje Štimac i Branko Nikolić. Performans je završio u potpunom mraku, uz otkucaje kazaljki sata i srdačan aplauz prisutnih.

U završnoj je večeri Arterije Tomislav Brajnović iz Rovinjskog Sela na Velikom trgu priredio EU maneštru, još jedan iz niza svojih performancea u koje je uklopio gastronomski doživljaj, stavljajući naglasak na pojedine istarske prehrambene prepoznatljivosti. Dijeljenjem "gladnima" 15-ak litara tradicionalne istarske maneštre skuhane na licu mjesta od namirnica iz europskih velikih trgovačkih lanaca Tomislav je parodirao Europu i aluziju na političke stranke koje za praznike građanima nude besplatni obrok, poput nezaobilaznog prvomajskog fažola.

Labinska umjetnica Ivona Verbanac "razračunala se" s "Touch screenom". Nije to bio novi proizvod suvremene tehnologije, već blok leda kojeg je, uz pomoć publike, otopila toplinom ruku. Ukazala je time na otuđenje među ljudima koji sve manje uživo komuniciraju i sve se više skrivaju i udubljuju u ledene zaslone mobitela i kompjutera.

Za završnicu su se Novigrađani i njihovi gosti okupili u romantičnom ambijentu parka Muzeja Lapidarium, gdje je nastupio sastav Moondance. Afirmirani pulski glazbenici koji su već godinama dio pulske scene (Gustafi, Nola te brojni projekti od kojih je značajniji Hommage Sergio Endrigo), Tatiana Giorgi - vokal i gitara, Saša Zorkić - gitara, Davor Milovan - bas, Roberto Legović - bubanj interpretirali su popularne skladbe. Dok se puna luna polako dizala iznad muzeja, okupljeni su uz zakusku i vino uživali u repertoaru s "Don't know why" Norah Jones, "Just like heaven" Curea, "Time after time" Cindy Lauper, "Moomdance Vana Morrisona i "Baby can I hold you" Tracy Chapman. (Kristina FLEGAR; snimila Jelena PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter