Novigrad: Energetska obnova zgrade Tičića


Započela je energetska obnova zgrade dječjeg vrtića Tičići, koju Grad Novigrad provodi u okviru projekta Alterenergy, a u suradnji s Istarskom županijom, Istarskom regionalnom energetskom agencijom (IRENA) i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU). Ukupni troškovi energetske obnove vrtića, s izgradnjom i opremanjem nove kotlovnice, procijenjeni su na 3,4 milijuna kuna.

Nova kotlovnica i LED rasvjeta

Radovi su putem natječaja povjereni tvrtkama Usora gradnja, Heta Termotehnika, Roplast, Dini Interijeri, te Elektromarket. U prvoj fazi izvest će se radovi ukupne vrijednosti oko 1,4 milijuna kuna, od čega će Grad Novigrad-Cittanova osigurati oko pola milijuna. U okviru prve faze, koja bi trebala biti okončana do konca godine, radovi će se izvoditi u vrtićkim sobama odnosno prostorijama u kojima borave djeca, te u polivalentnoj dvorani. Radovima će se obuhvatiti spuštanje i izolacija visokih stropova, postavljanje nove LED rasvjete, zamjena vanjske stolarije i podova, izvedba toplinske i hidroizolacije, te sanacija dijela krova zgrade koji propušta. U drugoj fazi projekta uslijedit će, pak, izgradnja nove kotlovnice, te postavljanje sustava podnog grijanja.

- Riječ je o zgradi staroj oko 25 godina, pa su potrebna značajna ulaganja u njeno održavanje i podizanje energetske učinkovitosti, a sve kako bi se stvorili što kvalitetniji uvjeti za boravak djece, te znatne uštede u budućoj potrošnji energenata. Radovi su bili planirani tijekom ljetnih mjeseci, kako bi se što je manje moguće remetio rad vrtića, no zbog složenosti i obima poslova pri projektiranju energetske obnove, kao i složenih postupaka javne nabave u sklopu EU-projekata, nije bilo moguće ranije započeti s radovima, kaže Milos

Privremena učionica je prostrana i klimatizirana

- Postupci javne nabave sad su privedeni kraju, a okončan je i postupak odabira izvođača, što je omogućilo početak samih radova energetske obnove zgrade, prenosi gradonačelnik Anteo Milos, koristeći prigodu da sve roditelje vrtićke djece zamoli za razumijevanje i strpljenje tijekom provedbe ekološkog projekta koji će stvoriti daleko bolje i kvalitetnije uvjete.

Tijekom izvođenja radova dio vrtićkih grupa bit će smješten u zgradi novigradske Zajednice Talijana. U tim su prostorima boravila i djeca Talijanskog vrtića Suncokret-Girasole, u vrijeme dogradnje njihovih prostora 2011. godine. Privremena učionica, u kojoj će djeca boraviti prostrana je, svijetla i klimatizirana, a u nju će biti preseljene igračke, namještaj i sve što je potrebno za ugodan i siguran boravak djece. (Goran ROJNIĆ)

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter