Novigrad: Dvorana otvara vrata u proljece

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Štete koje je vodena stihija sredinom rujna uzrokovala na novigradskom podrucju procijenjene su na 12,5 milijuna kuna, od cega se najveci dio, oko pet milijuna, odnosi na devastiranu novu sportsku dvoranu vrijednu 40 milijuna kuna, no zabilježene su i u muzeju Lapidarium, Domu za starije i nemocne, vrticima, školi, na privatnim i poslovnim objektima te na poljoprivrednim površinama.

Cak 25 tisuca prostornih metara vode, blata i mulja prodrlo je tada u dvoranu otvorenu nepunih mjesec dana ranije i devastiralo je. Kako doznajemo od nacelnika gradske uprave i direktora gradskog poduzeca Neapolis Sport Alena Luka, taj je sportski objekt dosad ocišcen, opran i osušen, u cemu su znacajno sudjelovali brojni novigradski volonteri, clanovi sportskih klubova i raznih udruga te obrtnici, poduzetnici i drugi pojedinci.

- U tijeku je obnova ventilacijskih sustava, elektroinstalacija, lifta i kotlovnice te priprema za obnavljanje podova i parketa. Ponovno su otvorenje i korištenje planirani za rano proljece, veli Luk. Što se sredstava za obnovu dvorane tice, objašnjava da su 744 tisuce kuna na ime šteta od elementarnih nepogoda dobili iz državnog proracuna, pola milijuna od Županije, a tu su i donacije gradova i tvrtki te osiguranje.

- Pomoci nam još uvijek stižu i popravci još uvijek traju, pa financijsku sliku zasad ne možemo detaljnije rezimirati, dodaje Luk.

Prema rijecima gradonacelnika Antea Milosa, izrada cjelovite studije zbrinjavanja slivnih i bujicnih tokova, za što su angažirani strucnjaci Gradevinskog fakulteta u Rijeci, pri kraju je.

- Ona ce dati smjernice za dogradnju i razvitak sustava oborinske odvodnje, za što racunamo na suradnju Hrvatskih voda. Mi smo na tome na podrucju sportske zone vec poceli raditi da se u buducnosti tako iznimno ogromne kolicine vode više ne bi slijevale prema Novigradu, a paralelno cemo rješavati i druga problematicna mjesta - Sveti Anton i dijelove Šaina te Karpinjana, kazao je Milos. Što se tice studije koja je narucena od Instituta gradevinarstva Hrvatske (IGH) iz Zagreba radi utvrdivanja kako je i zašto došlo do poplavljivanja dvorane i drugih problema na tom podrucju, ona još uvijek nije završena.

- Rijec je o vrlo delikatnoj analizi i ne možemo je požurivati.

Medutim, cinjenica je da nam se dogodila elementarna nepogoda kakvu je bilo nemoguce predvidjeti, na Bujštini i podrucju Novigrada nikad ranije zabilježena kolicina padalina u samo dva i pol sata (prema podacima DHMZ-a i Hrvatskih voda, 135 litara po cetvornom metru u 150 minuta, što se tretira gotovo kao potop, kako je izvijestio Luk) te da je bujica u dvoranu ušla kroz ventilacijski sustav, a cetiri ugradene automatske pumpe s agregatima funkcionirale su sve dok ih nije prekrila masa vode, veli Milos.

Iz državnog proracuna Novigrad je dosad dobio približno dva milijuna kuna, što je veci dio ukupno odobrenih sredstava. Ovih su dana ta sredstva isplacena pravnim i fizickim osobama (njih 85) koje su prijavile štete.


Podijeli: Facebook Twiter