Novigrad: Dvadesetogodišnjak u kojem se dobro živi

(Kristina FLEGAR)
(Kristina FLEGAR)

Srdačnim pljeskom za dobitnike gradskih priznanja i Odom radosti - himnom EU-a, zaključena je sinoć u dupkom punoj kino dvorani svečana sjednica Gradskog vijeća za Dan grada i novigradskog patrona sv. Pelagija.

Među brojnim gostima bili su župan Valter Flego, bivši župan Ivan Jakovčić, istarski (grado)načelnici, župnik Luka Pranjić, predstavnici javnih poduzeća i ustanova, prijateljskih općina Anquillara Veneta i Sacile te gospodarskog i političkog života.

U prigodnom je govoru gradonačelnik Anteo Milos istaknuo da je protekla godina bila puna simbolike. Obilježena je i 100. godišnjica ponovnog postavljanja kipa sv. Pelagija na vrh gradskog zvonika, a u 2013. Novigrad slavi 20. rođendan samostalnosti, najprije kao Općina, a od 1997. ima status grada.

- Uspjeli smo sagraditi grad u kojem se dobro živi i sigurno mjesto imaju najmlađi u vrtićima i školama, kao i osobe treće životne dobi. Novigrad je prepoznato i uređeno turističko mjesto koje pruža raznovrsne kulturne, sportske i zabavne sadržaje i u kojem žive vrijedni ljudi koji su sačuvali romantičnu dušu povijesne jezgre i stvorili moderni grad.

To je mali europski grad u kojem su različitosti priznato bogatstvo. Mnogo je toga učinjeno i za to zahvaljujem bivšim gradonačelnicima Sergiju Stojniću i Eliju Mohoroviću, vijećnicima u prethodnih šest mandata, svim Novigrađankama i Čitanovežima koji su dio ove uspješne novigradske priče, poručio je Milos.

Grad je uključen u više od 40 projekata, napomenuo je. Projektom ADRIA MoveIT i izgradnjom bicilističke staze Dajla - Karpinjan ostvarena je prva europska investicija. Najesen kreće izgradnja staze Kršin - Sv. Anton, a sljedeće godine očekuju izgradnju kanalizacije u Bužiniji kroz IPARD, vrijednu 4 milijuna kuna. U pripremi je niz kapitalnih projekata, vrijednih 70 milijuna kuna, koje Grad namjerava realizirati do 2020. godine.

Prošle je godine, prema njegovim riječima, uloženo 12 milijuna kuna u izgradnju cesta, javne rasvjete i nadogradnju kanalizacije, a 20 će obitelji slijedeće godine preuzeti ključeve stanova iz POS-a. Vidljiv je iskorak učinjen i u uređenju javnih površina, što je doprinijelo dobivanju nagrade Plavi cvijet HTZ-a.

Župan je poručio da ni u vremenima ekonomske i društvene krize razvojni projekti ne smiju i neće stati, a jamci za uspjeh su marljiv rad, domišljatost, zajedništvo i pravednost. Ključni zadatak je gospodarski rast i razvoj Istre.

Nastavak izgradnje Istarskog ipsilona u punom profilu, daljnju plinofikaciju i rješavanje vodoopskrbe i vodozaštite izdvojio je kao prioritete u ovom mandatu. Uz to je najavio daljnji razvoj prometne povezanosti Istre, lučke i ribarske infrastrukture, adekvatnu zdravstvenu zaštitu i novi razvojni impuls za turizam.

Svečanu sjednicu je pjesmom uveličao oktet Istravaganti na čelu s maestrom Sergiom Bernichem. Prethodilo joj je otvorenje izložbe "Moj grad III - Zidine" članova likovno-kreativne sekcije Ateliera - galerije Agata, a zaključena je druženjem građana uz zakusku uz more i pogođenu feštarsku glazbu grupe Bambus s Pazinštine, uz koju su neki i zaplesali.

Iste je večeri posebno živo i veselo bilo u gradskoj lučici Mandrač, gdje su ribari priredili sjajnu ribarsku feštu, na barkama ugostili odlične svirce te pekli ribu kojom su počastili raspoloženo mnoštvo domaćih i turista. Oko njih i štanda DVD-ovaca feštalo se do ranih jutarnjih sati. Na Porporeli su okupljene zabavljali Soulfingers, na Velikom trgu Goran Griff band, a u ponoć je Novigrad s mora obasjao vatromet. (Kristina FLEGAR)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter