Novigrad dočekao svog zlatnog Giannija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sve je u Novigradu na vrijeme bilo spremno za veliku feštu i čekala se još samo glavna zvijezda večeri. Zlatni novigradski olimpijac Giovanni Cernogoraz koji je na Olimpijskim igrama u Londonu ostvario povijesni uspjeh za istarski sport osvojivši zlatnu medalju u gađanju letećih meta, disciplina trap, kome u čast je Novigrad slavio.

No i prije 20 sati kada se očekivao dolazak Cernogorza u njegov rodni Novigrad znalo se da će heroj istarskog sporta kasniti na priređen mu doček. No okupljenom mnoštvu na središnjem novigradskom trgu, koje je kako je vrijeme odmicalo bilo sve veće i veće, nije bilo teško stajati i čekati ne bi li među prvima uživo vidjeli Cernogorza sa zlatnom medaljom oko vrata nakon njegovo povratka iz Londona.

Oko dvije tisuće okupljenih znatiželjnika, svih naraštaja, od nonica i nonića do dječice u kolicima od kojih će neki možda biti budući olimpijski prvaci nisu bili samo Novigrađani, već brojni štovatelji Giovannijevog sportskog uspjeha iz ostalih krajeva Istre. Pravi stampedo nastao je kada su organizatori dočeka počeli dijeliti oko 400 besplatnih prigodnih bijelih majica sa natpisom «Giovanni Cernogoraz – olimpijski pobjednik / campione olimpico». Jer taj zlatno suvenir je u Novigradu bio vrijedan gotovo koliko i Giovannijeva zlatna medalja.

No pravni urnebes nastao je kada se Giovanni nešto prije 21.30 sati iz pravca novigradskog Mandrača otvorenim vozilom u pratnji članova obitelji pojavio pred Velikim trgom. I za prijeći sljedećih 20-ak metara do ulaza u gradsku palaču trebalo mu gotovo 15 minuta jer se vozilo jednostavno nije moglo probiti od razdraganog mnoštva iz kojeg je svaki pojedinac želio najmanje dotaknuti, ako je moguće i dotaknuti olimpijskog pobjednika. I kada se Cernogoraz konačno pojavio na balkonu gradske palače cijeli ga je trg dočekao gromoglasnim skandiranjem «Gianni! Gianni!», nadimka po kojem Giovannija u Novigradu svi znaju.

- Očekivao sam doček u svom Novigradu, ali ovako veličanstvenoj fešti se zaista nisam nadao, - bile su prve riječi Giovannija okupljenima. Hvala svima i zaista ne znam kojim bih riječima iskazao svoju radost. Hvala svima što ste došli i što ste vjerujem navijali za mene na mom putu do zlatne medalje. Ovo su mi bile prve Olimpijske igre i odmah sam osvojio ne samo medalju, već i zlatnu. No nadam se da ću u karijeri ovakvih dočeka Novigradu prirediti još, ja ću za to dati sve od sebe.  (Kristijan KLARIĆ; snimili Millivoj MIJOŠEK i Jelena PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter