Novigrad dobiva 900 eko-svjetiljki javne rasvjete

Stanko Furlan, Anteo Milos i Luka Komazec pri potpisivanju ugovora
Stanko Furlan, Anteo Milos i Luka Komazec pri potpisivanju ugovora

Novigradski gradonačelnik Anteo Milos, Stanko Furlan, izvršni direktor Javne Raszvetljave i Luka Komazec, direktor poduzeća GGE d.o.o. potpisali su ugovor o realizaciji projekta obnove postojeće javne rasvjete na području Grada Novigrada novom, energetski učinkovitom LED rasvjetom po ESCO modelu. Ovim je potpisom ugovoren posao ukupno vrijedan oko 3,5 milijuna kuna, kojim će se rekonstruirati, odnosno modernizirati postojeća javna i vanjska rasvjeta na području Novigrada sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, te sredstvima samih odabranih ponuditelja energetske usluge.

Prvi u Hrvatskoj

Ovim će se projektom zamijeniti više do 900 rasvjetnih tijela na području Novigrada, što predstavlja otprilike polovicu svih rasvjetnih tijela na području Grada.

Temeljem ESCO modela odabrani ponuditelj obvezuje se o svom trošku i na vlastiti rizik izvršiti modernizaciju, zapravo rekonstrukciju javne rasvjete, pri tomu snoseći sve rizike (tehničke, tehnološke, financijske i komercijalne), a uslugu koju pruža naplatit će isključivo iz ostvarenih ušteda električne energije. Grad Novigrad bio je uključen u projekt obnove energetski učinkovite javne rasvjete po HEP ESCO modelu 2006. godine. Tada je prvi u Hrvatskoj snažno krenuo u akciju zamjene postojeće, energetski neučinkovite i ekološki štetne javne rasvjete prihvatljivijom i ekološki primjerenijom javnom rasvjetom. Tada je zamijenjeno ili dodano oko 700 ekoloških i kompromisnih rasvjetnih tijela, tri kontrolna centra i jedan regulator snage, koji su omogućili energetski daleko učinkovitiju javnu rasvjetu te znatne uštede u potrošnji električne energije. Taj je projekt Novigradu 2006. godine priskrbio i prvu nagradu međunarodne organizacije IDA (International Dark-Sky Association), za najzapaženiji projekt u domeni ekološke javne rasvjete na europskom kontinentu.

Novigrad se početkom 2015. godine prijavio na javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za neposredno sufinanciranje provedbe projekata energetski učinkovite i ekološke javne i vanjske rasvjete.

Iz Fonda 1,4 milijuna

Među mnogim prijavama odabran je i projekt "Rekonstrukcija postojeće javne i vanjske rasvjete u gradu Novigradu primjenom mjera energetski učinkovite i ekološki javne rasvjete", koji će sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost biti sufinanciran s 1,4 milijuna kuna. Cilj projekta je implementirati optimalno tehničko-ekonomsko rješenje kojim će se dobiti učinci znatne uštede električne energije, smanjenja emisije CO2, poboljšat će se svjetlotehnički parametri i uvjeti sigurnosti prometa, te smanjiti potencijalni rizici ekološkog onečišćenja zbog korištenja ekološki neprihvatljivih rasvjetnih tijela, primjerice natrijeve ili živine žarulje, sprečavanje svjetlosnog onečišćenja i primjene opasnih tvari, bez zaduživanja Grada ili potrebe za osiguravanjem neposrednih vlastitih dodatnih sredstava za investiciju. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter