Novigrad dobio Prolaz Boška Petrovica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Doajenu hrvatskog i svjetskog jazza Bošku Petrovicu Novigradani su se odlucili odužiti posvecujuci mu djelic povijesne jezgre, pjacetu unutar starogradskih zidina uz Mandrac.

Dosadašnji Prolaz Anguillara Veneta, kojega je legendarni glazbenik pretvorio u Jazz corner of Istria (parafrazirajuci naziv cuvenog njujorškog jazz lokala Birdland koji je i Jazz corner of the world), odsad ce se zvati Prolaz Boška Petrovica.

Inicijativu je pokrenuo gradonacelnik Anteo Milos, njegov je prijedlog prihvatila radna grupa za predlaganje naziva neimenovanih ulica, a odluku su jednoglasno donijeli vijecnici na sjednici Gradskog vijeca u utorak.

- Smatramo da kao glazbenik, organizator i jazz zaljubljenik, Boško Petrovic, zbog doprinosa društvenom i kulturnom životu Novigrada, zaslužuje trajno obilježavanje njegovim imenom prolaza ili trga gdje je održao posljednje nastupe, istaknuto je u obrazloženju.



Petrovic je bio izuzetno vezan za Novigrad kojemu se kao povremeni stanovnik desetljecima vracao, sve do svoje prerane smrti u sijecnju ove godine.

Upravo je ovdje 1995. utemeljio festival Music Nights, nekadašnju prvorazrednu (ne samo) soul, blues i jazz manifestaciju na kojoj su gostovali velikani poput Dane Gillespie, Leeja Browna i The Temptations, kojom je upisao Novigrad na kartu velikih europskih glazbenih dogadaja.

Sasvim prirodna i pohvalna je gesta kojom njegovo ime sad nosi upravo pjaceta na kojoj je posljednjih godina s iznimnim kolegama održavao koncerte u povodu Dana Grada. Novigradu prijateljski talijanski grad Anguillara Veneta time nece biti zakinut, vec ce mu biti posvecen neki drugi primjereni dio grada, istaknuo je gradonacelnik.

Kako je rekao, nadležna ce radna grupa analizirati sve prijedloge, a najkvalitetniji ce se naci pred Gradskim vijecem vec na sljedecoj sjednici.


Podijeli: Facebook Twiter