Novigrad će jedini kupiti udžbenike za sve učenike

Dosadašnja praksa razmjene udžbenika ove će se godine prekinuti (Arhiva)
Dosadašnja praksa razmjene udžbenika ove će se godine prekinuti (Arhiva)

Ove jeseni će svi roditelji morati kupovati udžbenike za svoje školarce jer je odlukom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta odlučeno da sva dosadašnja izdanja odlaze u povijest, a u knjižare dolaze nove knjige i radne bilježnice koje će vrijediti, kao i prethodna "generacija" udžbenika, sljedećih četiri godine.

Iako je ministar Željko Jovanović ponešto smanjio njihovu cijenu, od 10 do 18 posto u odnosu na godinu dana ranije, i dalje su kompleti školskih knjiga preskupi za većinu građana, posebno u ovim teškim vremenima. Primjerice udžbenici za prvi razred koštat će 566 kuna, za peti razred 1.025, a za osmi 1.232, dok će komplet za prvi razred gimnazije dostizati cijenu od 1.985, a za četvrti razred 1.733 kuna.

Ne samo da su odlukom o obaveznoj kupnji novih udžbenika u financijske probleme dovedene obitelji školaraca koje više neće moći knjige nabavljati iz druge ruke, već u pitanje dolaze i programi onih rijetkih gradskih uprava koje su se odlučile snositi troškove opremanja učenika, kad već to država ne čini.

Među njima je Grad Umag koji je od 2009. godine pa sve do danas u kontinuitetu sufinancirao, ili bolje reći financirao kupnju školskih udžbenika za sve učenike s prebivalištem na svojem području. Kroz sustav razmjene udžbenika osigurali su u potpunosti besplatne udžbenike za sve učenike osnovnih škola, a roditelji su imali trošak kupnje radnih bilježnica koje se kroz razmjenu nisu mogle darovati nekom drugom učeniku, kao i kupnju školskog pribora.

- Zahvaljujući tome iznos financiranja iz proračuna u protekloj godini je bio 155.981,91 kuna što je relativno malo uzmemo li u obzir da su svi učenici imali besplatne udžbenike. Isto kao i u proteklim godinama i za 2014. predviđena su sredstva za kupnju udžbenika u iznosu od 160.000 kuna. No, s obzirom da je Ministarstvo donijelo odluku o izmjeni udžbenika, dosadašnja praksa razmjene će se ove godine nakratko prekinuti. Trenutno ne možemo sa sigurnošću utvrditi iznos sredstava koji će nam biti potreban kako bi svim učenicima i u slijedećoj školskoj godini osigurali besplatne udžbenike.  U kojem iznosu će to biti moguće, vidjet ćemo tek kada škole odaberu udžbenike i kada vidimo njihovu cijenu.
 
Od deset istarskih gradova jedino su Umag i Novigrad dosada osiguravali besplatne udžbenike za sve učenike, a prema riječima novigradskog gradonačelnika Antea Milosa od projekta oni ne odustaju.

- I ove ćemo godine svim učenicima hrvatske i talijanske osnovne škole osigurati besplatne udžbenike na temelju odluke i kriterija donijetih 2010. godine. Svim će se učenicima financirati nabavka neradnih školskih udžbenika, a to su udžbenici u kojima se ne piše i mogu se ponovno koristiti slijedeće četiri godine, istaknuo je Milos. Dakle, roditelji će morati kupovati radne bilježnice, dok pravo na financiranje udžbenika imaju svi učenici upisani u Osnovnu školu "Rivarela" i Talijansku osnovnu školu Novigrad.

Poseban tretman imaju roditelji, odnosno skrbnici djece koji su korisnici pomoći iz socijalnog programa te roditelji djece s posebnim potrebama. Oni ostvaruju pravo na financiranje punog iznosa udžbeničkog kompleta, dakle i radnih bilježnica. (M. JERIN)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter