Novigrad: 40-ak građana odabralo ekološko grijanje

Predstavljanje projekta Novigrađanima (V. H.)
Predstavljanje projekta Novigrađanima (V. H.)

Četrdesetak Novigrađana i Novigrađanki sudjelovalo je u zajedničkom projektu "Mislim zeleno, grijem se pametno" Grada Novigrada i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji je imao zadatak potaknuti građane na korištenje obnovljivih izvora energije u kućanstvima te podići svijest o važnosti očuvanja okoliša. Projekt je okončan sinoćnjom prigodnom svečanošću u hotelu Nautica na kojoj su se okupili predstavnici Grada, Županije, Fonda, te građani uključeni u projekt.

Na natječaj raspisan prije godinu dana pristiglo je pedesetak zahtjeva, a u projekt je ušlo njih četrdeset i dva, i to 32 projekta za uvođenje sustava kotlova, odnosno peći na pelete i deset projekata uvođenja sustava solarnih toplinskih kolektora. Maksimalan iznos sufinanciranja koji su građani na natječaju mogli ostvariti je 15 tisuća kuna po ugrađenom sustavu, odnosno maksimalno do pedeset posto troškova investicije. Projekt sufinancira Fond s oko 367 tisuća, Grad Novigrad s 92 tisuće te građani s 545 tisuća kuna, te je ukupna vrijednost ovim natječajem ostvarenih projekata investicija nešto veća od milijuna kuna.

- Ovakvim mjerama i s Istarskom regionalnom energetskom agencijom Irena nastojimo što više smanjiti emitiranje CO2 u zrak. Ove godine svi gradovi u Istarskoj županiji i Fond zajedno ulažu 37,6 milijuna kuna u sve projekte koji se direktno tiču energetske učinkovitosti i zaštite okoliša, rekao je župan Valter Flego.

Kako je istaknula Vanja Gorički, savjetnica za EU projekte i međunarodnu suradnju u Gradu Novigradu, trenutno se provodi projekt "Grijem kuću, a ne ulicu", također sufinanciran sredstvima Fonda u iznosu od 600 tisuća kuna i Grada u iznosu od 150 tisuća kuna. Očekuju da će ukupna vrijednost ostvarenih investicija, zajedno s dijelom koji sufinanciraju sami građani, iznositi više od 1,5 milijuna kuna. Ovim se projektom sufinanciraju investicije građana u zamjeni vanjske stolarije i obnova vanjske ovojnice pročelja. Želja je povećati energetsku učinkovitost obiteljskih kuća i stanova, te smanjiti utrošak energije kao i troškove grijanja i hlađenja.

Na natječaj je pristiglo 120 prijava građana, a projektima koji budu odobreni mogu ostvariti sufinanciranje od 37.500 tisuća kuna, odnosno maksimalno do 50 posto prihvatljivih troškova investicije. (Napisala i snimila V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter