Novi župan po staroj užanci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Dragi suci, grašcaki i Homjani, raboš puvije da je naš novi župan Elvis Percic." Tim je rijecima dosadašnji župan na leto dan Marino Ivancic, proglasio svoga nasljednika kojeg je u ceremonijalu pucke predstave, u gradskoj loži glagoljaškog Huma, druge subote u lipnju izabralo jedanaest sudaca.

"Taša celibe" ili porez na neženje, dadžbina koju je nametnuo jedan od prethodnih župana, ipak ne daje rezultate. Percic je stoga obecao uvesti nove poreze - " kakova nova števra" - da bi Homjani mogli financirati novouredeno parkiralište kod cimitra, ali i popraviti prilaznu cestu punu rupa i zakrpa na kojoj je stari župan upravo uoci izbora probušio gumu na kamionu.

Novi župan, 45-godišnjak iz Marci Brega, preuzeo je župansku palicu i kljuceve Polace, obecao da ce "sa dela delat pu stuarih nevadvah i užancah" te svoje sumještane i goste pocastio domacim sirom i vinom.

Prastari hrvatski obicaj iz 12. i 13. stoljeca zadržao se samo u Humu. Umjesto zaokruživanjem imena na izbornim listicima, u glagoljaškom Humu, u kojem živi svega 20 stanovnika, svog župana - "najštabelejega medu štabelima" - biraju urezivanjem crta-glasova kosirom u raboš, drvenu palicu.

Najveca fešta najmanjeg grada na svijetu pretvorila se u pravu svetkovinu tradicije jer u Humu je održana XIX. smotra narodne glazbe i plesa Buzeštine, Pazinštine, Bujštine i Cicarije. Promoviran je i zbornik "Hum i Humšcina".

Obilježavanje Dana Huma nastavljeno je plesnom zabavom pod "kostanje" uz Provin band. Mladi posjetitelji zabavljali su se na istocnom ulazu u Hum na techno partyu Minority connection vol. 6.


Podijeli: Facebook Twiter