Novi župan, novi porez - števra na humska aria

Novi župan na leto dan - Renis Gržinić
Novi župan na leto dan - Renis Gržinić

Kako bi napunio praznu humsku kasu, uvest će nove poreze ili po domaće - števre. "Taša čelibe" ili porez na neženje, nije dala rezultate jer u Humu i dalje živi svega 24 stanovnika, među njima najmlađi 5-godišnji Karlo Božić, pa je novi župan na leto dan Renis Gržinić iz Erkovčići najavio novi namet- števru na humska aria, porez na zrak.- Ki pride u Hum će morat platit porez na aria ili se uženit, poručio je Gržinić.

Novog župana Huma, Homjani i Grašćaki izabrali su u subotu uz pomoć Boga i raboša po prastarom hrvatskom običaju koji se održao samo u najmanjem gradu na svijetu i obnovljen je prije 36 godina.

Gržiniću je prvi čestitao novi istarski župan, Buzećan Valter Flego, a iako na prvi pogled izgleda da su dva župana previše za Istru, a kamo li za Buzeštinu, dogovorena je čvrsta suradnja jer nadležnost je podijeljena, Flego će skrbiti o Istri, a Gržinić o Humu. - Prvi puta u povijesti desilo se da Buzet ima dva župana. Tako će biti barem u naredne četiri godine, a za trajanja moga mandata u Humu će se promijeniti četiri humska župana jer njima za razliku od mene mandat traje svega godinu dana, rekao nam je Flego te poručio Humljanima da porade na natalitetu.

Izbor humskog župana odvijao se po ustaljenom scenariju, jedanaest sudaca izabralo ga je u gradskoj loži, u ceremonijalu pučke predstave na domaćem dijalektu, urezivanjem crta-glasova kosirom u raboš, drvenu palicu.

Svog protukandidata Sašu Božića iz Huma, Gržinić je pobijedio za jedan zarez. - To je moj zarez, glasao sam za sebe jer ako nećeš pomoći sebi nećeš ni drugima, rekao je Gržinić. Novi župan preuzeo je župansku palicu i ključeve Polače i obećao da će "sa dela delat pu stuarih nevadvah i užancah".

Dan Huma- grada biske, već su tradicionalno organizirali Udruga Hum i Katedra Čakavskog sabora Roč, uz podršku suorganizatora Turističke zajednice Buzet i pokrovitelja Grada Buzeta i Mjesnog odbora Roč, a započeo je koncertom limene glazbe ŽKUD-a "Renato Pernić" iz Roča. Održana je  promocija nove knjige "Humor" autora Bruna Cotića, a nastupila je Klapa Boškarin.

Izbor novog župana Humljani i njihovi gosti slavili su do ranih jutarnjih sati plesom pod "kostanje" uz "Eureka band" dok je za mlade na istočnom ulazu u Hum upriličen techno party Minority connection vol. 8; na kojem su za dobru zabavu bili zaduženi poznati hrvatski i strani DJ-evi. (Napisala i snimila G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter