Novi ZKP najviše ce mrziti državni odvjetnici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Primjena novog Zakona o kaznenom postupku, ciji se dijelovi vezani uz kaznena dijela organiziranog kriminala i korupcije primjenjuju od 2009. godine, a koji ce se od 1. rujna cjelovito odnositi na sve predmete, bila je tema predavanja Dragana Novosela, prvog zamjenika glavnog državnog odvjetnika, u Odvjetnickom domu Istre u Puli.

- Državni odvjetnici bili su fascinirani novim zakonom, a ja mislim da ce ga oni najviše mrziti. Upravo ce njih dopasti puno poslova koje dosad nisu imali. Mnogi ce biti u šoku. Svaki osumnjicenik mora biti ispitan prije optužnice, kao i svjedoci. Državni odvjetnik nije gospodar, vec sluga prethodnog kaznenog postupka, rekao je Novosel.

Naime, novi zakon donosi velike promjene u prethodnom i samom kaznenom postupku. Pokretanje i vodenje istrage nije više u nadležnosti istražnog suca, vec je povjereno državnom odvjetniku. Policija može primati prijave, ali ih dostavlja nadležnom državnom odvjetništvu. Upisom kaznene prijave pocinje kazneni progon, a branitelji imaju pravo uvida samo u to kad je kaznena prijava upisana. Usto, branitelji nemaju pravo uvida u spis dokle god traje istraga i dok osumnjicenik nije ispitan, a to može potrajati i šest mjeseci.

- Neki su branitelji zbog te odredbe podnijeli ustavnu tužbu i mislim da cemo tu odredbu u zakonu morati mijenjati, rekao je Novosel.

Porucio je državnim odvjetnicima, odvjetnicima i sucima da obvezno citaju zakone o policiji, odvjetništvu i sudovima. Svi su oni važni u tom procesu, od detektiranja do završetka kaznenog postupka. Tako je, primjerice, rekao da ce suci biti "samo suci". Oni ce moci nalagati samo iznošenje dokaza u korist okrivljenika, a ne optužnice.

Novosel je istaknuo da se Državno odvjetništvo RH dosad nije željelo "igrati" nalogom za pretragu pa je nijednom nije provelo bez naloga suca istrage, a samo je u jednom slucaju samostalno provelo posebnu dokaznu radnju - prisluškivanje i snimanje, za što je naknadno dobilo odobrenje suca istrage.

Posljednjih dana u medijima se razvila polemika o primjeni dijelova novog zakona, a navodno daju prevelike ovlasti policiji. Tako je pisano da ce policija smjeti prisluškivati telefone ili tajno uci u stan da bi postavila mikrofon ili kameru, da ce smjeti tajno prikupljati racunalne podatke, i to vec zbog sumnje u "sitno" djelo ilegalnog skidanja glazbe ili filma s interneta. Draganu Novoselu postavili smo nekoliko pitanja na tu temu.

Hoce li od 1. rujna policija moci samostalno primjenjivati posebne dokazne radnje, npr. prisluškivanje, ulaziti u domove bez naloga suda te imati ovlasti po kojima bi Hrvatska bila prepoznatljiva kao "policijska država"?


- Kao i do sada, iskljucivo na zahtjev državnog odvjetnika posebne dokazne radnje (prisluškivanje, snimanje i dr.) nalogom odobrava sudac istrage. Policija samo provodi te radnje i nije ovlaštena samostalno nekoga prisluškivati. Bilo kakvo prisluškivanje, ulazak u neciji dom radi postavljanja potrebnih uredaja bez naloga suda je kazneno djelo. Tako se, na primjer, službena osoba koja bi u obavljanju službe ili javne ovlasti neovlašteno ušla u tudi dom, neovlašteno i kriomice snimila drugoga filmski, televizijski, videokamerom ili fotoaparatom može se kazniti zatvorom do tri godine.
(Silva BODLAJ IVAŠIC)

VIŠE O OVOJ TEMI, UKLJUCUJUCI NASTAVAK RAZGOVORA S NOVOSELOM, PROCITAJTE U SUBOTNJEM TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter