Novi život ruši predrasude

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Po mnogocemu drugacija od svega što je publika ovogodišnjeg umaškog Zlatnog lava dosad imala priliku iskusiti, predstava "Bijelo, bijelo, bijelo" kazališta slijepih i slabovidnih Novi život iz Zagreba nikog nije ostavila indiferentnim, a toliko spominjana bjelina i završna scena u kojoj preživjeli slijepci izlaze iz svoje tamnice predvodeni jedinom ženom koja vidi, velikim svjetlecim okom i nadom koje ima i u tami, još dugo ostaju pred ocima nakon što aplauz utihne.

Za pocetak, glumci su docekali publiku sjedeci pred gledalištem, a na kraju se nisu vratili po zasluženi pljesak, vec je samo tamnicar upozorio okupljene da zbog prijetece opasnosti što prije napuste prostor.

Ta je prijeteca opasnost misteriozna epidemija bijelog sljepila, zbog koje je užasnutim svijetom zavladao kaos, a oboljeli su izolirani u neljudskim uvjetima, kao naši junaci u nekadašnjoj ludnici, pod stražom vojnika koji ne prezaju od korištenja oružja, sa sve manje hrane i bez lijekova, u borbi ne samo za golo preživljavanje, vec i za ocuvanje dostojanstva i humanosti, u kojoj naizgled nikako ne mogu pobijediti.

Glumacka ekipa Novog života pod redateljskom palicom Marija Kovaca solidno je uprizorila roman "Ogled o sljepoci" portugalskog nobelovca Josea Saramaga, ciju dramatizaciju i adaptaciju potpisuje Ana Prolic Kragic. Ovom alegorijom o duhovnoj sljepoci (koja u književnom predlošku završava iznenadnim prestankom bjeline i odsljepljenjem) ponovno nastoji razbiti kazališne i društvene predrasude.

Medunarodni festival komornog teatra na celu s njegovim pokretacem, umjetnickim direktorom i poznatim redateljem Damirom Zlatarom Freyem za to joj je drugi put dao priliku, nakon što je ovo zagrebacko kazalište prije tri godine osvojilo njegov Grand prix za najbolju predstavu u cjelini "Nos vamos a ver" autorice Ksenije Zec. Publika je i ovom prigodom prepoznala vrijednost njihovog rada ocijenivši "Bijelo, bijelo, bijelo" s visokih 4,6.

Glumili su Nikola Vujnovic, Igor Kucevic, Vojin Peric, Anita Matkovic, Dajana Biondic, Ružica Domic, Anto Jelecevic, Milenko Zeko i Marijo Glibo. Glas spikera pripada Goranu Bjegovicu, za koreografiju je odgovorna Kristina Bajza, za kostimografiju Ana Biondic, scenografija je djelo Marija Kovaca, a dizajn svjetla Nenada Lalovica.

Clanica žirija Zlatnog lava prof. dr. sc. Sibila Petlevski, govoreci o napretku u profesionalizaciji Novog života, napomenula je da ovaj ansambl pripada takozvanim neprofesionalnim, amaterskim kazalištima, ali vrlo ozbiljno pristupa svojoj kazališnoj djelatnosti.

Na okruglom stolu o ovoj predstavi najjaci je pljesak dobio Vojin Peric, podsjecajuci da je Novi život, osnovan daleke 1948., još uvijek udruga, kazalište koje nema status te da je došlo vrijeme da se to promijeni. Ovaj je ansambl to doista i zaslužio.


Podijeli: Facebook Twiter