Novi život na dar

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zoranu Šuši, predsjedniku Udruge dijaliziranih na listi cekanja za transplantaciju bubrega Istarske županije novi je bubreg promijenio život. Nakon 22 godine dijalize, prije godinu i osam mjeseci dobio je "novi život na dar". Putem Eurotransplanta presaden mu je bubreg 31-jednogodišnjeg Nijemca stradalog u prometnoj nesreci.

Sa Šušom smo razgovarali jutros u Puli, prilikom obilježavanja Europskog dana darivanja organa. Sa svojim je clanovima zainteresiranim sugradanima na pulskoj tržnici nudio letke o važnosti doniranja organa. Veli da se svijest gradana o donaciji organa polako ali sigurno budi, no kako je dio njih i dalje skeptican.

- Ljudi ne znaju da smo po važecem zakonu zapravo svi potencijalni darivatelji, osim ako se nismo posebno izjasnili protiv kod lijecnika opce prakse i tako ušli u Registar nedarivatelja, pojašnjava Šuša, dodajuci kako u Hrvatskoj vrijedi praksa da se o mogucem darivanju organa uvijek konzultira rodbina. Upravo je zato važna simbolicna donorska kartica. Ona lijecnicima, ali i obitelji, ukazuje koji je stav prema donorstvu osoba za života imala.



Uz Udrugu dijaliziranih na listi cekanja, na pulskoj tržnici štand je imala i Hrvatska udruga studenata medine (CROMSIC), koja je zajedno s Hrvatskom donorskom mrežom, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, Puljanima nudila savjete o darivanju organa. Lijecnica Ljiljana Pamic i studentica medicine Sandra Alavuk rekla su nam kako sve donorske kartice podijelile, a interes je za ovu tematiku kod gradana velik.

Kako nam je navela Alavuk, Hrvatska u ovoj godini bilježi povecanje broja darivatelja organa za cak 52 posto, cime je postala vodeca zemlja Eurotransplanta i zemlja s najvecim postotkom povecanja broja darivatelja u Europi.

- Do 1. listopada realiziran je rekordan broj od 95 darivatelja organa, a broj transplantacija organa u odnosu na prošlu godinu porastao je za 38,8 posto. Do sada su transplantirana ukupno 264 organa, a ostvaren je rekordan broj transplantacija srca (26) i jetre (76), cime su liste cekanja na presadivanje smanjene za gotovo 13 posto, zakljucila je Alavuk.


Podijeli: Facebook Twiter