Novi zeleni trg na Katurama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Građani, a pogotovo stanovnici najvećeg naselja Kature svjedoci su radova koji su nedavno započeli ispred šoping centra i marketa Jedinstva na Katurama. O tom se prostoru često znalo raspravljati na sjednicama Gradskog vijeća, gdje su vijećnici iznosili vlastite i stavove građana, a često su se ticali nedovoljnog broja parkirnih mjesta te parkirališta koje je bilo opasno kako za parkiranje njihovih limenih ljubimaca tako i za pješake.

Nekad opasno parkiralište

Naime, parkiralište ispred trgovačkog centra i Marketa na Katurama nije imalo zaštitnu ogradu, iako je bilo uzdignuto više od metra iznad glavne prometnice, a svakodnevno je promet osobnih i dostavnih vozila bio vrlo frekventan. Situaciju je dodatno otežavalo dozvoljeno ulaženje vozila na parkiralište s njegove sjeverne strane, jer na istom mjestu vozači izlaze iz parkirališta i dok jedni imaju pravo na ulaz, drugi imaju pravo na izlaz. A sve se to događa na dijelu prilaza koji je širinom dostatan samo za jedno vozilo, a prometnim znakom nije regulirano pravo prvenstva.

Još se sjećamo pitanja nekih vijećnika postavljenih krajem lanjske godine (o toj je temi naš list i izvještavao, op.a) tadašnjem gradonačelniku Tuliu Demetliki, zašto je parkiralište na Katurama, najvećem labinskom naselju, još uvijek bez zaštitne ograde i kada se planira proširiti, jer mjesta za to ima? "Da bi se tamo parkiralo, moraš biti u najmanju ruku hrabar te imati jako dobro zategnutu ručnu kočnicu, jer ti se inače može dogoditi da automobil završi na pločniku metar ispod parkirališta", znali su govoriti vijećnici.

Gradonačelnik je u odgovoru tada podsjećao da su u blizini parkirališta uklonjena dva montažna objekta koja su bila ruglo grada te se na tom prostoru planira izgraditi novo veće parkiralište i manji trg. "Za novo parkiralište u pripremi je projektna dokumentacija, a radovi na novom parkiralištu, kojem neće biti potrebna nikakva ograda jer će biti u razini prometnice, kao i uređenje cijelog prostora te jednosmjernog izlaza i ulaza na parkiralište planirani su za iduću godinu", odgovorio je lani Demetlika, a eto, prije dva se mjeseca prešlo s riječi na djela. Na prostoru će se izgraditi novi mali trg, novo parkiralište je već izgrađeno, a staro ispred Marketa se ruši i odlazi u povijest, što će dati sasvim nov i ugodniji izgled od dosadašnjeg.

Gotovo za dva mjeseca

Uređenje novog trga i parkirališta uz Istarsku, inače najdulju labinsku ulicu, dio je programa pripreme i gradnje objekata te uređaja komunalne infrastrukture i ostalih objekata za tekuću godinu, prema programu koji je većinom glasova usvojen na Vijeću polovicom protekle godine. Izvođač radova je tvrtka Cesta iz Pule, ugovoreni iznos investicije je 611 tisuća kuna, a konačan završetak radova i dobivanje novog ljepšeg ruha ovog dijela grada predviđa se za dva mjeseca.

Ostaju stari hrastovi!

Novo parkiralište gradi se na potezu prema trgovačkom centru te na mjestu nekadašnjeg neasfaltiranog, poludivljeg parkinga. Došlo je do izmjena i u prometnom dijelu te je sačuvan postojeći zeleni otok s vrijednim stablima hrasta uz predviđeno dodatno uređenje, stazicu i zelenilo. "Zajedno s klupama za sjedenje to će postati lijepa zelena površina u gradu. Jer zna se koliko dugo treba hrastu da naraste do veličine kakvi su sada u tom prostoru", kaže gradska pročelnica za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i gradnju Anamarija Lukšić. (Adriano ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter