Novi zakoni: PDV 5 posto na kruh, fiskalizacija…

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na kruh, mlijeko, knjige, lijekove, ortopedska pomagala i kino-ulaznice od danas se placa PDV po stopi od 5 posto, dok se snižena stopa PDV-a od 10 posto pocinje primjenjivati za usluge pripremanja hrane i obavljanje usluga prehrane te bezalkoholna pica i napitke, vino i pivo u ugostiteljskim objektima, a ugostitelji su i prvi obveznici fiskalizacije.

S pocetkom 2013. godine na snagu, naime, stupa niz novih zakona - izmjene Zakona o PDV-u, Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom, izmjene zakona o porezu na dohodak, o doprinosima, novi Zakon o poštanskim uslugama, itd.

Hrvatska sada ima tri stope PDV-a - opcu stopu od 25 posto, te dvije snižene stope, od 10 posto te od 5 posto, što je i najniža stopa PDV-a koju dopušta EU.

Tom najnižom stopom bit ce oporezovani proizvodi koji su do sada imali nultu stopu, odnosno kruh, mlijeko, knjige i znanstveni casopisi, lijekovi, ortopedska pomagala i kino ulaznice.

S pocetkom 2013. stopa PDV-a na ugostiteljske usluge pada s 25 posto na 10 posto. Ta se snižena stopa od 10 posto primjenjuje na usluge pripremanja hrane i obavljanje usluga prehrane u ugostiteljskim objektima te pripremanje i usluživanje bezalkoholnih pica i napitaka, vina i piva u tim objektima.

A ugostitelji s pocetkom godine postaju i prvi obveznici fiskalizacije, jer na snagu stupa i Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom koji Ministarstvu financija treba omoguciti efikasan nadzor nad ostvarenim prometom gotovinom i suzbijanje sive ekonomije.

S pocetkom 2013. na snagu stupa i odredba izmjena Zakona o PDV-u kojom je povecan prag za upis u registar obveznika PDV-a na 230.000 kuna (sa 85.000 kuna).

U 2013. godini na snagu stupaju i izmjene Zakona o porezu na dohodak, a od izmjena Zakona o porezu na dobit na snagu stupa odredba po kojoj se sva reinvestirana dobit koja se unese u temeljni kapital, a to se registrira na trgovackom sudu, oslobada placanja poreza na dobit.

S pocetkom 2013. prestaje pak oporezivanje trošarinama luksuznih predmeta - nakita, satova, odjece i obuce od krzna i kože reptila, pirotehnickih proizvoda za vatromete i oružje, jer na snagu stupa i Zakon o prestanku važenja Zakona o posebnom porezu na luksuzne proizvode.

Od pocetka ove godine uvodi se i potpuna liberalizacija tržišta poštanskih usluga, jer s 1. sijecnja na snagu stupa i posve novi Zakon o poštanskim uslugama. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter