Novi zakon za djelotvorniji ovršni postupak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministarstvo pravosuda na svojoj je internetskoj stranici objavilo Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Ovršnog zakona, kao i Zakona o provedbi ovrhe nad novcanim sredstvima. Cilj je zakonskih izmjena rasteretiti sudove te pojednostaviti i podici ucinkovitosti ovršnog postupka. To ce se ostvariti proširenjem osnova za placanje kad je rijec o ovrhama na novcanim sredstvima time što ce i sudske odluke predstavljati osnovu po kojoj ce nadležno tijelo, odnosno Financijska agencija (Fina), provesti izvansudsku ovrhu s racuna ovršenika temeljem podataka iz jedinstvenog registra racuna.

Prema podacima Fine, zbog neplacanja dugovanja koncem ožujka bilo je blokirano 212.317 gradana, a ukupan iznos njihova duga bio je 13,08 milijardi kuna. Iako je rijec o ogromnom broju gradana pod ovrhama, Fina je u ožujku registrirala pad broja gradana s blokiranim racunima za više šest tisuca u odnosu na veljacu, a pao je i ukupan iznos dugovanja gradana.

Zakonskim izmjenama stvorit ce se uvjeti za osnivanje registra zadužnica te ce se umrežiti javnobilježnicke urede, Finu, potom i sudove da bi svaka instanca koja provodi ovrhu mogla ostvariti jednostavan i brz uvid u registar s ciljem izbjegavanja dvostruke naplate ili naplate nepostojeceg duga. Planira se i uvodenje tipskih obrazaca putem kojih bi vjerovnici mogli neposredno tražiti provedbu ovrhe, pri cemu bi osobno jamcili za istinitost podataka. Uvodenjem takvih obrazaca, kako se objašnjava, ubrzao bi se postupak ovrhe, ali i pojeftinio.

Javni ovršitelji nisu niti poceli raditi jer je primjena dijela postojeceg ovršnog zakona koji se odnosi na njih odgodena. Sada - zauvijek.

Novim zakonskim rješenjem dijelom ce se zaštititi dužnici cije su nekretnine predmet ovrhe. Na prvom rocištu za dražbu nekretnine ona se ubuduce nece moci prodati ispod polovine utvrdene vrijednosti nekretnine, dok je po važecem propisu rijec o trecini vrijednosti nekretnine. (G. GALIC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter