Novi zakon o zdravstvenoj zaštiti neće dovesti do privatizacije primarne zaštite

S predstavljanja knjige Lapis Histriae 2013. (K. FLEGAR)
S predstavljanja knjige Lapis Histriae 2013. (K. FLEGAR)

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) upozorila je u subotu kako pojedinci, od kako se počelo raditi na novom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, dezinformiraju javnost tvrdeći da će on dovesti do privatizacije primarne zdravstvene zaštite (PZZ) te zbog vlastitih interesa žele zamagliti stvarne probleme hrvatskog zdravstva koji bi se trebali urediti tim zakonom.

"KoHOM odlučno odbacuje insinuacije i plašenje hrvatskih građana potpunom privatizacijom PZZ i plaćanjem zdravstvenih usluga, te posljedično liječenjem samo onih koji ga mogu platiti", navodi se u priopćenju i dodaje kako je dosta manipulacija zbog prikrivanja stvarnog stanja u hrvatskom zdravstvu, nanošenja štete pacijentima te ljudskom i profesionalnom integritetu liječnika PZZ-e.

Smatraju kako je prozivanje obiteljskih liječnika koji zagovaraju mogućnost slobodnog izbora između rada u domovima zdravlja i rada u privatnoj ordinaciji u ugovornom odnosu s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO) zapravo micanje fokusa javnosti s pravog problema - kaosa i dugova u bolničkom sustavu.

Bolnice su 'rupe bez dna', a ne ordinacije obiteljskih liječnika, jer se za obiteljsku medicinu izdvaja 1,1 milijarda kuna, što je samo šest posto zdravstvenog proračuna koji iznosi 23 milijarde kuna, dok se za bolnički sustav izdvaja devet milijardi kuna. Taj je omjer jedan prema osam dok u drugim europskim zemljama on iznosi jedan prema četiri, navode u KoHOM-u.

"Bolnice iz mjeseca u mjesec stvaraju minuse, svakodnevno ostaju bez zdravstvenog kadra, u njima vlada kaos, liste čekanja su tolike da naši pacijenti sve više usluga plaćaju privatnicima ili umru prije nego dočekaju termin pretrage ili pregleda. Umjesto da o tim stvarima brinu sindikati u zdravstvu, kojima bi na prvom mjestu trebala biti dobrobit njihova članstva, oni svojim izjavama i postupcima pokazuju i dokazuju da im je stalo samo do toga da se za sindikalne povjerenike i njihove šefove ništa ne promijeni", ocjenjuju u KoHOM-u.

Ističu kako je sindikat medicinskih sestara i tehničara protiv koncesionara u PZZ, iako znaju da koncesionari sestru ili tehničara ne mogu platiti manje nego što je to dogovoreno kolektivnim ugovorom, ali često plaćaju više, dok u domu zdravlja ni sestra ni doktor ne mogu biti plaćeni više od kolektivnog ugovora, koliko god puno ili dobro radili.

Najoštrije osuđuju i izjave pojedinih županijskih čelnika na račun privatizacije PZZ-a i drže da se "pod krinkom navodne brige za bolji zdravstveni sustav krije njihov strah da će izgubiti lak prihod od koncesija te da u budućnosti neće imati toliki utjecaj na PZZ na njihovom području, koji se do sada uglavnom svodio na kadroviranje i zapošljavanje podobnih".

"Zbog svega navedenog je krajnje vrijeme da se otvoreno kaže zašto su pojedini ravnatelji domova zdravlja, sindikati i županijski čelnici najgorljiviji protivnici novog Prijedloga zakona o zdravstvenoj zaštiti koji ide u javnu raspravu - zbog vlastitih interesa, zbog kojih silno žele zamagliti stvarne probleme hrvatskog zdravstva koji bi se trebali urediti novim Zakonom", stoji u priopćenju KoHOM-a. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter