Novi zakon o radu do kraja listopada u Saboru

(Neven LAZAREVIĆ)
(Neven LAZAREVIĆ)

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava otvorilo je na svojim mrežnim stranicama javnu raspravu o Nacrtu prijedloga iskaza o procjeni učinaka Nacrta prijedloga Zakona o radu (ZOR). Javna rasprava, pokrenuta nakon što se o zakonskim izmjenama pregovara već dobra dva mjeseca, trajat će do 15. rujna, a novi zakon u saborskoj proceduri trebao bi se naći do kraja listopada.

Tako je i većina novina koje se namjeravaju uvesti - od austrijskog modela fonda za otpremnine, fleksibilnije organizacije radnog vremena kako bi se smanjili troškovi poslodavca, dodatne promocije nepunog radnog vremena, ukidanje apsolutne zaštite otkazivanja ugovora o radu radnicima koji koriste rodiljna i roditeljska prava, preko ukidanja odredbe da se jednostranim pravilnicima o radu može regulirati plaća do omogućavanja štrajka odmah po dospijeću neisplaćene plaće te omogućavanja štrajka i nereprezentativnim sindikatima - već poznata.

Sada je, pak, potvrđeno i da će se struktura ZOR-a izmijeniti pa će novi biti sastavljen od dva dijela kojima će se uređivati individualni, odnosno kolektivni radni odnosi.

No, dio odredbi iz postojećeg radnog zakonodavstva, ubuduće će biti predmetom nekog drugog propisa. Primjerice, iz ZOR-a će se, kako predlaže resorno ministarstvo, brisati odredbe o zaštiti trudnica, jer je to područje regulirano Zakonom o rodiljnim i roditeljskim potporama. (Gabrijela GALIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter