Novi zakon o obrtu srezao proračun Obrtničke komore

Sjednica Skupštine Obrtničke komore Istarske županije (J. PREKALJ)
Sjednica Skupštine Obrtničke komore Istarske županije (J. PREKALJ)

Financijski plan Obrtničke komore Istarske županije za iduću godinu iznosit će 1,45 milijuna kuna, što je 54 posto manje u odnosu na ovogodišnji plan, sa osamnaest glasova za i dva protiv odlučili su skupštinari na sinoćnoj sjednici Skupštine održanoj u porečkom Obrtničkom domu.

Kako je objasnio tajnik istarske OK Eros Sorić, stupanjem na snagu Zakona o obrtu 10. prosinca, dolazi do velikih promjena u financiranju komorskog sustava.

Naime, ograničenje u visini paušalnog dijela komorskog sustava na dva posto osnovice previđene Zakonom o porezu na dohodak koji trenutno iznosi 44 kune i ukidanjem komorskog doprinosa iz dohotka, dobiti ili plaće, znatno se umanjuje vrijednost proračuna i negativno će se odraziti na brojne aktivnosti cjelokupnog komorskog sustava, pa tako i onog istarske Komore. Plan je donesen na temelju visine komornog doprinosa za istarsku OK u idućoj godini u iznosu od jedanaest kuna po obrtniku mjesečno.

- Ovaj nacrt prijedloga financijskog plana napravljen je prema prijedlogu našeg Upravnog odbora koji je predložio raspodjelu sredstava u omjeru 60 posto za udruženja, 25 posto za područne obrtničke komore i 15 posto za Hrvatsku obrtničku komoru, nakon odbijanja naknade poreznoj upravi za poslove naplate, kazao je Sorić.

Vili Šaina u ime umaškog Udruženja obrtnika rekao je kako neće podržati ovakav plan, jer je nerealan i dovodi obrtnike u zabludu, jer osigurava premalo sredstava da bi ona mogla funkcionirati. Pitao je kako će se dijeliti komorski doprinos i funkcionirati kada je posljedica zakona smanjenje proračuna na pola.

Od pravnice Snježane Klarić dobio je odgovor kako su Statutom obvezni donijeti financijski plan i vjerojatno vrlo brzo morati ići u rebalans. 

Po ovakvom financijskom planu skupštinari su jednoglasno donijeli i plan rada za iduću godinu, a predsjednik Mario Paliska je rekao kako će on zasnivati na zadaćama i obvezama navedenim u Statutu i Zakonu o obrtu, a iako su se pri donošenju plana susretali s nepoznanicama, s obzirom na donošenje novoga zakona, kojim se smanjuje financiranje cijelog sustava, te najavljuje njegova reorganizacija i usklađivanje. (V. HABEREITER)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE.


Podijeli: Facebook Twiter