Novi zakon ne rješava probleme obrtnika


U hotelu Histria danas je, u organizaciji Obrtničke komore Istarske županije, održan 26. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika, koji je ove godine okupio više od 600 ugostitelja, obrtnika, predstavnika ministarstva i turističkih djelatnika. Intencija je rezimirati ključne probleme s kojima se susreće gotovo 15 tisuća registriranih obrtnika i ugostitelja u čijim tvrtkama je zaposleno više od 100 tisuća osoba.

Obraćajući se sudionicima, prvi čovjek Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec je konstatirao da je novi Zakon o obrtu koji je tvrdi, sve doveo u nepovoljan položaj. Zakon, tvrdi, ne rješava niti jedno ključno obrtničko pitanje, a najveća tragedija što će obrtnici sada dobiti konkurenciju u trgovačkim društvima koja u svojim sustavima nemaju niti jednog konobara ili kuhara.

- Mijenjale su se Vlade, odlazili su ministri ali obrtništvo je opstalo i opstat će i ponovno će se poput Feniksa uzdignuti iz pepela. Boriti ćemo se za svakog obrtnika i za svako malo udruženje a od resornog ministra Gordana Marasa očekujemo da u sljedećih šest mjeseci na sjednicu Vlade stavi prijedlog da se sva ostala neporezna davanja smanje za 50 posto, počevši od ZAMP-a pa do svih vodnih i šumskih doprinosa. Ako to ne uspije napraviti od ministra Marasa očekujemo ostavku, kazao je Ranogajec.

Prisutnima se obratio i predsjednik saborskog Odbora za turizam Goran Beus Richembergh kazavši da je zemlja skroz deindustrijalizirana.

 - Nisam sretan zbog činjenice što turizam i ugostiteljstvo čine 15 posto našeg  BDP-a, to nije dobro, jer svjedoči o fragilnosti našeg gospodarstva, a svi znamo kako su te djelatnosti podložne rizicima i negativnim utjecajima na koje ne možemo utjecati, rekao je Beus Richembergh kazavši da se treba okrenuti i novim sadržajima s posebnim naglaskom na enogastronomiju ali i očuvanje tradicijskih obrta u kojem vidi ogroman potencijal.

Ministar turizma Darko Lorencin je rekao da s rezultatima ovogodišnje turističke sezone možemo biti zadovoljni. Lorencin je naglasio da su prihodi u turističkim djelatnostima ove godine iznosili 18,8 milijardi kuna, što je povećanje za 11 posto, dok je ove godine u turizmu bilo i 32, 9 tisuća novozaposlenih što je također rast od 18, 2 posto.

Govorio je i o Strategiji  razvoja hrvatskog turizma do 2020. godine kazavši da u tom segmentu treba koristiti i izvore strukturnih fondova. Kada je riječ o ovogodišnjim investicijama, turistički sektor je investirao oko 2, 6 milijarde kuna, a samo tijekom prošle godine odobreno je 187 kredita u iznosu od 1,74 milijardi kuna, rekao je Lorencin. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ, snimio M. MIJOŠEK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA


Podijeli: Facebook Twiter