Novi zakon kažnjava Pulu i Istru


Ministar financija Zdravko Marić predstavio je početkom tjedna novi način financiranja jedinica lokalne i područne samouprave. Izjavio je da se predlaže da tri četvrtine financiranja decentraliziranih funkcija, koja su u 2017. iznosila 2,2 milijarde kuna, preuzme država, te da se prihodi od poreza na dohodak u cijelosti prepuste jedinicama lokalne samouprave, koji su u 2016. iznosili 368 milijuna kuna.

Iz šupljeg u prazno

Navodeći mjere koje država namjerava poduzeti, ministar je izjavio da će se njima županijski proračuni pojačavati za oko 9,1 posto, dok promjenama većina gradova i općina dobiva, ali i da je  njih 69 na gubitku te će za njih osigurati kompenzacijske mjere. Međutim, ministar nije naveo da će u gubitku biti oni najrazvijeniji gradovi, a među njima visoko mjesto zauzima Pula.

- Vlada ovom najavom nastavlja tromu i zastarjelu praksu pretakanja iz šupljeg u prazno koja je Hrvatsku u proteklih 27 godina dovela tu gdje jest. Problem je u tome što se gorući problem prevelike centraliziranosti zemlje pokušava riješiti istom logikom koja je taj problem uzrokovala! Da budem plastičan, to je isto kao da kažnjavamo najbolje učenike u školi ili u sportu vrhunske olimpijce. Taj princip ne funkcionira nigdje, niti u poslovnom sektoru niti u javnoj upravi. To je sve samo ne politika razvoja!, istaknuo je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Gradonačelnik navodi da treba sagledati širu sliku te napraviti kompletno novu strukturu raspodjele novca i zaduženja između Zagreba i lokalnih vlasti. Miletić ističe da se treba u potpunosti promijeniti paradigmu jer je ova, kojom se u Hrvatskoj još uvijek vodimo, potpuno zastarjela i neučinkovita.

- Nevjerojatno je koliko smo kao država ignorantni kad je u pitanju implementacija naprednih razvojnih modele! O prijedlogu novog Zakona i njegovog konkretnog utjecaja na proračun Grada Pule u ovom trenutku još uvijek nemamo točnih informacija, budući su u ponedjeljak predstavljena tek razmišljanja Ministarstva financija u vezi novog modela. No, očigledno je da ministarstvo ide u smjeru kažnjavanja regija i gradova/općina koje se najbrže razvijaju, ističe Miletić.

Prema svim najavama, komentirao nam je gradonačelnik, najuspješnije i najrazvijenije sredine, u koje svakako spadaju i Istarska županija i Grad Pula, bit će kažnjene jer su u plusu, odnosno, jer u centralnu državnu blagajnu uplaćuju više nego što im se vraća.

- Mi apsolutno podržavamo načelo pravedne solidarnosti, ali ovaj prijedlog Zakona nema veze sa solidarnošću. Jer, polomiti noge onima koji najbrže trče znači izravno ugroziti i sve one koje ti najjači i najbrži vuku. To je potpuno nazadna i primitivna upravljačka logika koja polazi od pretpostavke da zakočiti najbolje znači pogurati one slabije. To je besmislica koja nas još jedanput vraća na nužnost decentralizacije. Žalosno je da nakon mjeseci mantranja o decentralizaciji u svim izbornim kampanjama, Vlada prvom prilikom donosi zakon, koji još snažnije i na još ružniji način centralizira zemlju, a bitka za decentralizaciju opet spada na tri slova – IDS, zaključio je Miletić. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter