Novi zahtjevi za izručenjem u slučaju Đureković

Stjepan Đureković (Arhiva)
Stjepan Đureković (Arhiva)

Ravnateljstvo policije danas nije željelo potvrditi, ali ni demantirati medijske napise da Njemačka traži izručenje još trojice pripadnika bivše jugoslavenske tajne službe u vezi s ubojstvom hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, zbog čega su toj državi već izručeni bivši udbaši Josip Perković i Zdravko Mustač.

- Tu informaciju ne možemo potvrditi niti demantirati, izjavila je Hini glasnogovornica Ravnateljstva policije Jelena Bikić.

Nove njemačke uhidbene naloge u slučaju "Đureković" danas nije želio komentirati ni ministar pravosuđa Orsat Miljenić, ističući da o tome ne zna ništa.

- Ne znam ništa o tome. Nešto sam čitao, ali ja informaciju o tome nemam pa ne mogu ništa ni komentirati, kazao je Miljenić nakon što je na zagrebačkom Županijskom sudu predstavio reorganizaciju pravosudnog sustava. I na tom sudu kažu da nisu obaviješteni o novim uhidbenim nalozima.

Večernji list neslužbeno navodi imena bivših djelatnika tajne službe Miše Deverića, Franje Vugrinca i Gorana Ljubičića. Prenose i izjavu Deverićevog odvjetnika Petra Pavkovića koji je potvrdio da i on ima informaciju o uhidbenim nalozima, ali također neslužbenu.

Pavković je za Večernji list odbacio nagađanja da se trojicu traži zbog Perkovićevog ili Muskačevog iskaza njemačkim istražiteljima, a navodno je skloniji tezi da bi se moglo raditi o progonu cijele hijerarhijske strukture bivše tajne službe.

Zbog ubojstva Stjepana Đurekovića 1983. nedaleko od Münchena Njemačkoj je prvi, početkom godine, izručen Josip Perković koji je nakon visokih dužnosti u Udbi sudjelovao u osnivanju hrvatskih tajnih službi. Njegov nekadašnji šef Zdravko Mustač Njemačkoj je izručen 17. travnja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter