Novi vrtić u Brtonigli čeka europski novac

Brtonigla
Brtonigla

Vijeće općine Brtonigla jednoglasno je prihvatilo proračun za iduću godinu planiran u iznosu 25,2 milijuna kuna, od čega je gotovo polovica sredstava, odnosno 12,4 milijuna kuna, namijenjena izgradnji objekata i uređaja komunalne infrastrukture. Od tog iznosa 5,5 milijuna kuna za dogradnju vrtića u Brtonigli, gotovo milijun kuna za izgradnja Muzeja vina i seljačkog stvaralaštva u Brtonigli, a uz ove velike investicije tu su izgradnja glavne ulice u Karigadoru sa svom potrebnom infrastrukturom, zatim radovi na grobljima u Brtonigli i Serbanima, te uređenje trga u Brtonigli i stare škole u Novoj Vasi. Općinski načelnik Doriano Labinjan obrazlažući proračun kaže kako je značajan dio proračunskih prihoda usmjeren prema sredstvima iz EU fondova, ali nada se kako će domaći BDP nastaviti rasti i kako će zahvaljujući tomu općina Brtonigla vlastitim sredstvima uspjeti ostvariti sve planirane projekte.

U skladu s novim proračunom za subvencije u poljoprivredi planirane 562 tisuće kuna, građanima i kućanstvima u naravi namijenjeno je 230 tisuća kuna, za javne potrebe u kulturi 670,5 tisuća kuna, za razvoj sporta i rekreacije 180 tisuća kuna, za zaštitu okoliša, protupožarnu i civilnu zaštitu 626 tisuća kuna, a za održavanje javnih površina na području općine Brtonigla planirane su 543 tisuće kuna. Sredstva za školstvo iznose 1,3 milijuna kuna, a za predstavnička i izvršna tijela 147,7 tisuća kuna.

Prije nego što je prihvatilo proračun za iduću godinu, Vijeće Brtonigle je proračun za ovu godinu na izmaku, planiran u iznosu od 22,6 milijuna kuna smanjilo za 4,7 milijuna kuna. Do smanjenja je došlo, kako je pojasnio Labinjan, zbog toga što ove godine nije bio raspisan natječaj za sredstva kojima se planirao graditi vrtić. Stoga je ovaj iznos brisan iz proračuna, a investicija je prebačena u iduću godinu. 

Vijeće je donijelo odluku o zabrani i ograničenju izvođenja građevinskih radova na području Općine Brtonigla. Njome se zabranjuje obavljanje svih radova koji uključuju rad strojevima i alatima koji stvaraju prekomjernu buku, i to u naseljima Karigador, Mala Punta, Velika Punta, središte naselja Brtonigla, Nova Vas i Radini u razdoblju od 1. lipnja do 30. rujna 2016. godine. Uz to ovom se odlukom zabranjuje izvođenja građevinskih radova na mjesnim grobljima općine Brtonigla subotom i nedjeljom te 8 dana prije Svih svetih i Dana mrtvih. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter