Novi vrtić i energetska obnova škole prebačeni u sljedeću godinu

Manuel Štrlek (den2014.eht-euro.com)
Manuel Štrlek (den2014.eht-euro.com)

Iako je svega tjedan dana prije isteka godine izvjesno da se veliki kapitalni projekti poput izgradnje novog vrtića neće realizirati u ovoj godini, Općinsko vijeće Tinjana nije stavku za vrtić izbacilo iz ovogodišnjeg proračuna, pa je rebalansom iznos kojim bi ova općina ove godine trebala raspolagati samo blago korigiran. Proračun je povećan za 3,6 posto pa sada iznosi 15,7 milijuna kuna, a rebalansom unijete korekcije odnose se na uređenje privremenog vrtića u tinjanskom Domu mladih, na uređenje vatrogasnog doma u Muntrilju te na radove na muntriljskom groblju.

Proračun za 2018. godinu iznosi 13,63 milijuna kuna i slično ovogodišnjem sadrži dva velika kapitalna projekta: izgradnju novog vrtića u vrijednosti 4,562 milijuna kuna, te energetsku obnovu osnovnoškolske zgrade u vrijednosti od 1,5 milijuna kuna. Novac za vrtić još nije izvjestan, jer rezultati natječaja Programa ruralnog razvoja još nisu objavljeni; dok je dio potpore za energetsku obnovu škole osiguran, a manji se dio još očekuje dobiti od Ministarstva regionalnog razvoja.

Među većim stavkama u proračunu za sljedeću godinu ističu se još popravak zvonika u Tinjanu (350.000 kuna), asfaltiranje ceste Milotići-Šurani (500.000 kuna), te druga faza uređenja Kuće istarskog pršuta (550.000 kuna).

Pri raspravi o sufinanciranju nabave udžbenika osnovnih škola s 200 kuna po učeniku u sljedećoj školskoj godini, pojavila se dvojba trebaju li korisnici ove potpore biti djeca s prebivalištem u općini Tinjan bez obzira gdje pohađaju osnovnu školu, ili učenici tinjanske škole bez obzira na prebivalište. Dvojba je u mogućnosti da neki tinjanski osnovci ostanu bez potpore, a neki je dobiju i od svoje i od općine gdje pohađaju školu, no naposljetku je odlučeno da se udžbenici sufinanciraju djeci s prebivalištem u općini Tinjan.

Donijeta je i odluka o raspisivanju javnog natječaja za prodaju desetak manjih parcela (devet građevinskih i jedne poljoprivredne), a ukupnom početnom cijenom od oko 250.000 eura.

Informirajući vijećnike o aktivnostima općinske uprave između dvije sjednice Vijeća, načelnik Goran Hrvatin prenio im je frišku dobru vijest dobivenu iz Hrvatskih voda, o tome da naredne godine počinje projektiranje kanalizacije i odvodnje za naselja Tinjan i Kringa. Raspravljalo se i o novostima koje donosi novi sustav zbrinjavanja otpada, mnogima još uvijek nejasan, no što se tiče općine i njenih troškova, sigurno je da će se povrh postojećih osam morati nabaviti još bar desetak "zelenih otoka", najavio je Hrvatin. Na zanimanje vijećnika o napredovanju izgradnje javne rasvjete, Hrvatin je izvijestio da bi sav ovaj obiman posao, koji se izvodio skoro kroz cijelu prošlu godinu, s pauzom u vrijeme turističke sezone, trebao biti gotov tijekom siječnja, kada će sva naselja na području općine biti osvijetljena, osim Rajkove Stancije. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter