Novi Volkswagen Touareg

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premda nismo ocekivali ugledati novu generaciju Volkswagenovog Touarega prije otvorenja autosalona u Ženevi, na posebno organiziranom medijskom dogadaju u Münchenu proizvodac iz Wolfsburga skinuo je plahtu sa svog najveceg SUV-a.

Osnovni oblik i dimenzije nisu znacajnije mijenjani, no zato je automobil dobio potpuno novi izgled prednjeg i stražnjeg kraja, kao i interijera koji ide ukorak s posljednjim modelima iz Volkswagena i hvali se najvecim panoramskim krovom u klasi.

Novi Touareg graden je na platformi nadolazeceg Porsche Cayennea, a najvažnija vijest jest da je glomazni SUV u prosjeku izgubio 208 kilograma. Unatoc smanjenju mase, Nijemci tvrde da je torzijska krutost porasla za osam posto.



Touareg ce se u pocetku nuditi s tri motora, od kojih ce jedan biti dopunjen elektromotorom. Prvi hibrid za Volkswagen koristi Audijev benzinski motor 3.0 V6 i elektromotor smješten izmedu motora i prijenosa te zajedno razvijaju 380 KS i 560 Nm okretnog momenta.

Hibridni Touraeg ubrzava s mjesta do 100 km/h za 6,5 sekundi, sposoban je do brzine od 50 km/h voziti iskljucivo na elektricnu energiju te u kombiniranom europskom ciklusu troši 8,2 litre goriva na stotinu kilometara.

Osnovni model imat ce trolitreni V6 common-rail dizel motor sa 240 KS i 530 Nm okretnog momenta, dok je glomazni petolitreni V10 TDI zamijenjen manjim i ucinkovitijim 4.2-litrenim V8 TDI-jem sa 335 KS i 770 Nm okretnog momenta.



Svi motori standardno imaju automatskim osmostupanjskim mjenjacima, što je, kako tvrde u Volkswagenu, prvi put u klasi.

Standardni integralni pogon 4Motion dobio je Torsenov diferencijal s ogranicenim proklizavanjem i off road vozacki program koji podešava osjetljivost ABS-a, ESP-a, kontrole trakcije te mjenjac za vožnju po zahtjevnijem terenu, ali i automatski ukljucuje funkciju kontrole spuštanja nizbrdo.

Zahtjevniji vozaci kao opciju mogu odabrati Terrain Tech Packet koji nudi reduktor te centralni i stražnji diferencijal sa zakljucavanjem do 100 posto.

Službeno predstavljanje automobila bit ce na autosalonu u Ženevi pocetkom iduceg mjeseca.


Podijeli: Facebook Twiter