Novi vodovod za bolju opskrbu Puljštine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Treca etapa druge faze rekonstrukcije magistralnog cjevovoda Rovinj (Valtida) - Pula službeno je otvorena na gradilištu nedaleko od Valbandona. Rekonstrukcija tog cjevovoda, ukupne dužine 27,1 kilometar, zapocela je 2008. godine.

Radovi su otvoreni na potezu cjevovoda od izvora Gradole, koji ima kapacitet oko 250 litara vode. Stari cjevovod bio je od azbest-cementa i nije mogao trpjeti toliku kolicinu vode pa bi pri kolicini od 150 litara vec dolazilo do puknuca, istaknuo je direktor pulskog Vodovoda Darko Višnjic.

- Cjevovod koji vodi do ovog mjesta pokriva jugozapadni dio Istre, a vrlo je znacajan jer je, osim što pokriva zone Barbarige, Fažane i druge dijelove juga Istre, bitan i za nove potrošace koji ce biti na podrucju sjevera pulske luke pa sve do Pinete, rekao je Višnjic. Bespovratna sredstva u iznosu od 7,5 milijuna kuna, dodao je, pulski Vodovod dobio je od Hrvatskih voda.

- Hrvatske vode su od 2005. do 2010. u izgradnju magistralnog cjevovoda uložile ukupno 19,5 milijuna kuna, rekao je Gordan Gašparovic iz Hrvatskih voda, direktor rijeckog vodno-gospodarskog odjela za slivove sjevernog Jadrana. U ovoj godini, iz kredita za koji je jamstvo dala hrvatska Vlada, Hrvatske vode nastavak radova financiraju sa 7,5 milijuna kuna. Dosad je realizirano ukupno 3,5 milijuna kuna, a ostatak od cetiri milijuna realizirat ce se u nastavku od 1,9 kilometara vodovoda prema Puli, odnosno u rekonstrukciji dijela vodoopskrbne mreže u samom gradu Puli.

- Danas cijela Istra prakticki ima osiguranu vodu, i to najveci postotak u ovom dijelu Europe. Broj stanovnika koji ima pitku vodu, odnosno slavinu u svojim domovima, veci je od 97 posto. Iza toga stoje enormna ulaganja Hrvatskih voda, dakle državne razine kao i županijske te lokalne. U jednom dijelu koji se tice gospodarenja otpadnim vodama ocekujemo znacajna bespovratna sredstva iz Europe. Deseci milijuna eura tih sredstava bit ce uloženi u tretman otpadnih voda. Moguc je i jedan dio za vodoopskrbu, ali u tretman otpadnih voda zasigurno, rekao je župan Ivan Jakovcic.

- Hoce li negdje drugdje biti tako, ne znam i manje me zanima. Osobno sam uvijek bio protiv privatizacije bilo cega što javni sektor može ciniti, gospodarenja otpadom i otpadnim vodama, a pogotovo vodoopskrbe jer je voda najveci hrvatski resurs, voda je hrvatska nafta, zakljucio je župan.

Pulski gradonacelnik Boris Miletic izrazio je zadovoljstvo što ce se na ovaj nacin unaprijediti kvaliteta vodoopskrbnog sustava koja je u ingerenciji pulskog Vodovoda. Pulu ceka veliki investicijski zamah, dodao je, a jedan od osnovnih preduvjeta za razvoj gospodarstva, turizma i otvaranje novih radnih mjesta je upravo ispravnost i kvaliteta pitke vode, istaknuo je. (Piše Petra LUKEŽ; Snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter