Novi vodovod "preskočio" prvu kuću u Kokotima

Kuća obitelji Radin vodovodno brojilo ima preko glavne prometnice Labin - Pula (I. RADIĆ)
Kuća obitelji Radin vodovodno brojilo ima preko glavne prometnice Labin - Pula (I. RADIĆ)

Trebala je to biti lijepa priča o konačno primjerenoj vodoopskrbi za 20-ak domaćinstava u raškim Kokotima, selu iznad istoimenog izvora pitke vode s kojeg se napaja veći dio Labinštine. Dio kućanstava u tom naselju, koje je postojalo prije negoli je 1937. izgrađen rudarski grad, zbog dotrajalih i uskih cijevi nije imalo odgovarajući pritisak u slavinama pa su neka od njih ljeti, za veće potrošnje, koristila hidrofor. Sve dok prije tri tjedna nije postavljen novi, 500 metara dug cjevovod, a preklani hidrostanica.

No, u nas očito ne može bez repova, pa tako ni u ovoj svježoj, 530 tisuća kuna vrijednoj investiciji koju su u 90-postotnom iznosu financirale Hrvatske vode, a ostatak su pokrili Vodovod Labin, nositelj projekta, i Općina Raša.

Mještanin Moreno Radin požalio nam se da jedino njegova kuća, prva u selu (na adresi Kokoti 1), nije spojena na novi cjevovod, zbog čega i dalje strahuje za puknuće više od pola stoljeća stare i 80 metara duge linije s koje se napaja: brojilo mu je, naime, preko magistralne ceste, u vrtu jednog raškog stanara (takvu su nepovoljnu situaciju donedavno imali i njegovi susjedi).

- Da ta uska cijev koja iz Raše vodi do moje kuće, ne daj Bože, pukne, morao bih prekopati seosku ulicu i državnu prometnicu Labin - Pula, jer u Vodovodu su, kažu, odgovorni samo za liniju do brojila. A brojilo mi ne žele premjestiti tu ispred vrata jer su cijevi prastare i samo je pitanje vremena kad će popustiti zubu vremena, objašnjava Radin.

Na žalbe su mu u Vodovodu rekli da se "samo drže projekta" te da njegovo kućanstvo ima odgovarajuću vodoopskrbu, premda pritisak, veli Radin, nikad nije izmjeren.

- U Vodovodu su mi ponudili da sam iskopam 80-metarski kanal od početka novog cjevovoda te da im platim mehanizaciju i atestirane pocinčane cijevi, što bi me koštalo 13 do 15 tisuća kuna. Ostali u selu platili su samo priključak, najviše 500 kuna. Hoću li tako sutra, kada se bude gradila kanalizacija za Kokoti, opet biti "preskočen"?!, ispričao nam je u jednom dahu Radin.

- Posao u Kokotima je pri kraju, spremni smo za asfaltiranje onog dijela ceste u naselju koji smo raskopali. Kuća gospodina Radina je izvan zahvata projekta, na oko 100 metara od prvog hidranta. Taj korisnik ima kvalitetnu vodoopskrbu, što je nama najvažnije. Da nije imao vodu, do njega bi novoizgrađeni ogranak stigao, kaže direktor Vodovoda Labin Dino Škopac.

- Razumljiv nam je Radinov problem duge linije, no to se može riješiti u dogovoru korisnika, Općine i našeg poduzeća. Vjerojatno bismo u suradnji premjestili brojilo do kuće. Posrijedi je, međutim, ipak rješavanje nečijeg osobnog priključka, a na Labinštini imamo korisnika i s 500 metara dugom linijom, dodao je Škopac. (I. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter