Novi vizni režim: Za putovanje u Tursku viza 15 eura

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog novog viznog sustava koji je početkom ovog mjeseca stupio na snagu hrvatski gosti koji budu putovali u Tursku ili pak Rusiju neće imati većih problema, međutim to pravilo neće vrijediti i za goste koji će iz tih zemalja dolaziti u Hrvatsku.

Ne zato što će procedura biti dugačka i komplicirana, nego jer vjerojatno neće biti moguće u kratkom roku izdati velik broj viza koje će se tražiti, posebno iz Rusije, Ukrajine i Bjelorusije. Tako nam barem kažu u pojedinim turističkim agencijama koje surađuju s organizatorima putovanja u tim zemljama.

Dakle, bojazni nema što se tiče putovanja Hrvata u primjerice Rusiju ili Tursku, osim što će to predstavljati dodatnu obvezu putnicima i organizatorima putovanja.

Nikolina Frklić iz Atlasa tvrdi da to neće poskupiti njihove aranžmane.

- Za putovanja u Rusiju još čekamo konkretnije službene informacije, a prve veće grupe imamo od kraja svibnja do kolovoza. Što se tiče putovanja u Tursku, od sada će postojati obavezna doplata od 15 eura po osobi, a putnici će ju plaćati po dolasku u zemlju. Zbog toga se neće mijenjati cijena našeg aranžmana, a ova dodatna doplata bit će navedena u našim programima.

Dodatnih komplikacija, osim eventualnog usporenja samog izlaza s aerodroma, neće biti. S obzirom na to da su, primjerice, za Istanbul aranžmani pristupačni, ne vjerujemo da će interes za ovu destinaciju pasti, zaključuje Frklić.

Potpuno drugačija je situacija s dolaskom gostiju iz tih zemalja u Hrvatsku.

- Naši su partneri u Rusiji, Ukrajini i Bjelorusiji jako zabrinuti jer ne vide rješenje za ono što se očekuje, budući da konzularni uredi u Moskvi i Kijevu još nisu ekipirani kako treba. U ovakvom slučaju, ne samo da neće moći obraditi ni 50 posto zahtjeva, nego neće moći obraditi ni trećinu jer znamo koliko je potrebno vremena za jednu vizu. Činjenica je da će konzularni uredi u 100 dana morati obraditi 150 tisuća zahtjeva, što znači 1.500 dnevno uključujući subotu i nedjelju, upozorava Porečan Silvano Ritossa iz agencije Lucky Travel koji dovodi goste iz tih zemalja u Istru.

Tvrdi da će se zbog toga dogoditi velika šteta za istarski turizam s tih tržišta. (B. BAN)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter