Novi vitraj za bujsku crkvicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pored izložbi i prezentacija umjetnika, u galeriji Tigor u Baredinama Donjim kod Buja organiziran je tecaj klasicnog vitraja za pocetnike, korištenje raznobojnog stakla u stvaranju zanimljivih mozaika koji se susrecu uglavnom na crkvenim prozorima. Ideja je nastala na svibanjskoj izložbi u Bujama, s ciljem da se kroz obuku zainteresiranih izrade i prozori na starim bujskim crkvicama koji nedostaju. Poziv da bude voditelj radionice rado je prihvatio poznati porecki majstor vitraja Josip Deustch, u cijoj je obitelji vitraj stoljetna tradicija. Vec cetvrti tjedan, u popodnevnim satima, vještinu rada s stakalcima koji se obrubljuju i ucvršcuju olovnim okviricima, u Baredinama Donjim savladavaju Monika Petrovic iz Pule, Dario Klanjac iz Škropeta, Dijana Menkovic iz Kaštela, te Nerina Savian, Patricija Savian Križovnik i Valter Bassanese iz Buja. Povremeno dolaze i drugi zainteresirani.

- Rado sam prihvatio ovu vrlo vrijednu ideju bujske Turisticke zajednice i Galerije Tigor, polaznici su vrlo zainteresirani za rad, a napravit cemo i nešto korisno – kaže Josip Deutsch koji je za potrebe polaznika donirao sav materijal i pribor za rad.

Polaznici ce u vitraju, kao njihov završni rad, ostakliti cetiri prozora za crkvice u starogradskoj bujskoj jezgri koji su zjapili razbijeni. Uz to, prema rijecima direktora ureda TZ Buje Valtera Bassanesea polaznici su se obvezali pripremiti i po jedan samostalni rad u toj tehnici za proljetni likovni natjecaj u Bujama, kako bi se sve više popularizirala ova zanimljiva tehnika.


Podijeli: Facebook Twiter