Novi val turista povećao potrošnju vode

Butoniga (Arhiva/M. MIJOŠEK)
Butoniga (Arhiva/M. MIJOŠEK)

Zadnji srpanjski vikend i velik val turista očekivano je utjecao na povećanje potrošnje vode, no vodoopskrba u Istri i dalje je stabilna.

- Još uvijek smo u zoni 10 postotnih ušteda u odnosu na ono što bi bilo da nisu uvedene mjere redukcije prvog stupnja. Sustav funkcionira zahvaljujući normalnom korištenju vode iz akumulacije Butoniga (koja je trenutno na koti od 33,84 metra nad morem), kao i izdašnosti izvorišta koja su u funkciji, izjavio je resorni županijski pročelnik Milan Antolović.

Poznavatelji sustava tvrde kako glavni problem nije Butoniga, naprotiv, akumulacija, ukoliko izdrži, može samo spasiti sezonu.

- Butoniga i Bulaž su trenutno faktor stabilnosti vodoopskrbnog sustava Istre jer su, primjerice, Gradole u kontinuiranom padu izdašnosti. To se odnosi i na Rakonek, kao i izvore Labinštine gdje se pojavljuje opasnost od zaslanjivanja, dok su i izvori pulskog područja također niske izdašnosti, potvrđuje Antolović.

- Tu nisku izdašnost izvora nadomjestili smo intenzivnim ulaganjem u napuštene izvore koji nisu bili u funkciji preko deset godina - Bužini, Gabrijeli, Tivoli, Kampanož, a prvi put uključena je Bubić jama u sustav vodoopskrbe labinskog područja. Odrađen je i spoj Bulaž - Postrojenje za kondicioniranje Butoniga. Mi smo ovim investicijama u sustav uključili novih 200 litara vode u sekundi. Pribroji li se tome i 300 litara vode u sekundi, koliko se štedi mjerama redukcije prvog stupnja, dolazi se do brojke od 500 litara vode u sekundi, kaže Antolović.

Drugim riječima, pojašnjava Antolović, upravo je ovih 500 litara vode u sekundi, od kojih 200 novih u sustavu i 300 ušparanih mjerama prvog stupnja redukcije, uz nastavak eksploatacije vode iz akumulacije ispod kote 34 omogućilo da vodoopskrbni sustav Istre bude stabilan. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

I u Slovenskom primorju od danas redukcija vode
Naši susjedi u slovenskom dijelu Istre također uvode prve mjere ograničavanja potrošnje vode. Situacija je teška i u koparskoj tvrtki Rižanski vodovod koja vodu crpi iz četiri izvora, a među njima je i Istarski vodovod, koji godinama prodaje vodu susjedima u Sloveniji. Voditeljica ureda za odnose sa javnošću Sara Milenkovski izjavila nam je da trenutno iz Hrvatske preko izvora Gradole u Sloveniju stiže šezdeset litara vode u sekundi, što je daleko manje od sezonskog (ljetnog) prosjeka od 170 do 200 litara vode u sekundi, koji stiže iz Hrvatske na temelju višegodišnjeg ugovora. (E. VELAN)


CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter