Novi uzlet hrvatsko-slovenskih odnosa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Susret u Istri, kolijevci tolerancije, razumijevanja i prijateljstva jasno govori o novom uzletu slovensko-hrvatskih odnosa", izjavio je hrvatski predsjednik Ivo Josipovic u Buzetu gdje je zajedno sa slovenskim predsjednikom Danilom Türkom uvelicao susret gradonacelnika i nacelnika, saborskih zastupnika, predstavnika javnih službi i gospodarstvenika pogranicnog podrucja uz granicu Hrvatske i Slovenije.

"Veliki impuls napretku medusobnih odnosa dao je i referendum koji je potvrdio arbitražni sporazum. U ovoj krizi gospodarstvenici naših dviju zemalja intenzivno suraduju. Mislim da su odnosi Slovenije i Hrvatske u novom uzletu, da možemo govoriti o partnerstvu.

Hrvatska ce vrlo skoro biti clanica Europske unije i uvjeren sam da cemo i okviru EU-a sjajno suradivati, štiteci interese naših zemalja, interese gradana i ovog dijela svijeta koji ima svoju tradiciji, prepoznatljivost i autohtonu kulturu", istaknuo je Josipovic.

Visoke goste docekali su gradonacelnik Buzeta Valter Flego, predsjednik Društva slovensko-hrvatskog prijateljstva, ujedno pocasni konzul RH u Sloveniji, Božo Dimnik te istarski župan Ivan Jakovcic.



Josipovic je stigao nešto ranije te izbjegao nevrijeme koje je u trenutku dolaska slovenskog predsjednika zahvatilo Buzet. Ovo je prvi susret dva državnika na hrvatskom tlu nakon Josipoviceve inauguracije. Ujedno je to i uzvratni posjet Türka Josipovicu, s obzirom na to da je hrvatski predsjednik odmah nakon inauguracije posjetio Sloveniju.

Susret su inicirali Grad Buzet te Društvo slovensko-hrvatskog prijateljstva uz podršku Društva za hrvatsko-slovensku suradnju na pogranicnom podrucju.

Türk je istaknuo da su Slovenija i Hrvatska prošle dugi put obilježen vrlo dobrom suradnjom i s povremenim teškocama. "Sada smo na pocetku novog puta rješavanja medusobnih problema koji nisu veliki. Stvorena je odlicna klima medusobnog poštovanja.

Imamo jako puno zajednickih gospodarskih interesa od povecanja robne razmjene do nastupa na svjetskim tržištima", rekao je Türk. Pozvao je prijatelje iz Hrvatske da razmišljaju o EU-u kao zajednici kojoj su potrebne promjene.

Nije medutim odgovorio na pitanja slovenskih novinara koje je zanimalo hoce li se odazvati pozivu da 13. srpnja, zajedno sa predsjednikom Hrvatske i talijanskim predsjednikom Giorgiom Napolitanom, prisustvuje velikom glazbenom dogadaju u Trstu.

"Dobrosusjedstvo Hrvatske i Slovenije nema alternative. Danas svjedocimo usponu odnosa izmedu Hrvatske i Slovenije. Možda nikada u zadnjih dvadesetak godina ti odnosi nisu bili tako dobri kao danas, možda i zbog atmosfere izmedu dvaju predsjednika pa i odnosa u Vladi", istaknuo je Jakovcic.


Podijeli: Facebook Twiter