Novi ustroj regija: Istra s Rijekom i Likom?

Pazin, ilustracija (A. D.)
Pazin, ilustracija (A. D.)

Najava nove regionalne podjele Hrvatske, prema kojoj će se već od sljedeće godine ustrojiti državne službe i javna poduzeća, uzbudila je župane i druge lokalne dužnosnike koji o takvom prijedlogu nisu bili konzultirani. Prijedlogom se predviđa osnivanje regije Sjeverni Jadran i Lika, koja bi se sastojala od sadašnje Istarske, Primorsko-goranske i Ličke županije, te regija Srednji i Južni Jadran, Središnja Hrvatska, Sjeverozapadna Hrvatska i Istočna Hrvatska. Riječ je o početku reforme teritorijalnog ustroja zemlje, u kojem bi se županije dokinule, smanjio bi se broj gradova i općina te bi se na taj način uštedio novac iz proračuna.

Istarski župan Valter Flego ne pristaje na regionalnu podjelu koja bi Istru "ujedinila" s Kvarnerom i Likom: "Istra je povijesno i geografski specifična regija. Takvo prekrajanje Hrvatske ne dolazi u obzir, jer je Istra jedna od pet regija na grbu Republike Hrvatske i ona i dalje želi biti samostalna regija…Mi nećemo dozvoliti da se Istru utopi u nekakvu apsolutno neprirodnu regiju."

Hrvatska zajednica županija upozorava da bi se okrupnjavanje državnih službi u pet središnjih ureda moglo slomiti građanima o leđa: "U slučaju njezine provedbe moglo bi se dogoditi da stanovnici pojedinih krajeva Hrvatske svakodnevno moraju prolaziti i do stotinjak kilometara da riješe osnovna porezna ili pravosudna pitanja".

Stručnjaci za lokalnu i regionalnu (samo)upravu kažu da takva rješenja nisu rijetkost u europskim zemljama, te kako je logično da za se porezna uprava, policija i druge javne službe racionalnije rasporede. To ne mora biti udar na prava lokalne samouprave, napominje dr. Ivan Koprić, profesor na zagrebačkom Pravnom fakultetu i predsjednik Instituta za javnu upravu.

Koprić kaže da se upravne regije ne moraju pretvoriti u jednake samoupravne regije: "U Portugalu, primjerice, upravne regije funkcioniraju samo za državnu upravu, dok je lokalna samouprava ostala nepromijenjena."        

"Istra je subregija po svojoj veličini i broju stanovnika, kao i po povijesnim i kulturnim okolnostima. Treba zadržati status političke subregije unutar neke nove regije, u kojoj bi Istra imala svoju posebnost i političku autonomnost", komentira on. (Dubravko GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter