Novi uspjesi istarskih haiku pjesnika

Dio istarske haiku obitelji - Đermano Vitasović, Marija Pogorilić, Dejan Pavlinović, Malvina Mileta i Marija Maretić
Dio istarske haiku obitelji - Đermano Vitasović, Marija Pogorilić, Dejan Pavlinović, Malvina Mileta i Marija Maretić

Istarski haiku pjesnici, odnosno preciznije rečeno pjesnikinje, ušle su među 100 najkreativnijih haiku autora Europe za 2013. godinu. Certifikat se dodjeljuje početkom godine, a vrijedi za proteklu godinu. Alfa i omega dodjele certifikata je poznati haiku stručnjak iz Poljske Krzysztof Kokot. Ove su se godine između sto top autora našle i tri pjesnikinje iz Istre, i to Marija Pogorilić iz Rovinjskog Sela, Malvina Mileta iz Nedešćine i Jana Žufić iz Poreča.

U posljednjih četiri-pet godina učestale su vijesti o uspjesima istarskih autora koji se bave haiku uracima. Međunarodne nagrade, vijesti o uvrštenju u razne antologije i priznanja pristižu gotovo svaki mjesec, a prvi autori iz Istre koji su se u tome uspješno okušali bili su Marija Pogorilić iz Rovinjskog Sela, Malvina Mileta iz Nedešćine, Marija Maretić iz Žminja i Dejan Pavlinović iz Pule. No, kako su njihovi uspjesi rasli, tako se i širila haiku družina, te sve je više nagrađenih autora koji se bave tim žanrom. Tu su i Đermano Vitasović iz Pule, Rita Stokić Brgić iz Manjadvorci, Sonja Buljević iz Buja, Sanja Petrov Vlahović iz Oprtlja, Vesna Milan iz Rovinja...

Gotovo da ne postoji natječaj na kojem barem netko od istarskih autora nije nagrađen ili pohvaljen, a posljednji uspjeh Marije Pogorilić datira od prekjučer i dolazi iz daleke Kine, gdje joj je objavljen jedan uradak.    

Dostupnost interneta i raznih svjetskih natječaja svakako su pridonijeli popularizaciji ovoga žanra, a istarski autori upravo internetom šalju svoje uratke diljem svijeta, odakle im redovito stižu vijesti o nagradama i priznanjima.

Treba spomenuti i da Sonja Buljević te Sanja Petrov Vlahović uvelike rade na promidžbi toga žanra sa svojim učenicima, koji isto tako redovito osvajaju nagrade na raznim natjecanjima. Što su učestalije nagrade istarskim autorima, to se i haiku obitelj povećava, jer vlada vrlo pozitivna konkurencija. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter