Novi ukrajinski ministar obrane obećao vratiti Krim

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novi ukrajinski ministar obrane Valerij Heletej obećao je u četvrtak da će održati "paradu pobjede" na Krimu koji planira vratiti u ustavno-pravni poredak Ukrajine nakon što ga je u ožujku pripojila Rusija.

"Vjerujte mi, priredit ćemo paradu pobjede u ukrajinskom Sevastopolju, u to nema nikakve sumnje", rekao je Heletej parlamentu koji je njegovu izjavi pozdravio snažnim pljeskom, prenosi BBC.

Generala Heleteja (46) potvrdili su zastupnici na prijedlog ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka koji je rekao da se radi o čovjeku što će dan i noć raditi na jačanju vojne moći oružanih snaga.

Status toga grada, u kojem je stoljećima sjedište ruske crnomorske flote, Moskva je osporavala puno prije pripojenja. Rusija je ukrajinski poluotok Krim anektirala u ožujku.

U četvrtak je imenovan i novi načelnik glavnog stožera oružanih snaga Viktor Muženko (52) koji vodi vojnu operaciju protiv pobunjenika.

Promjene u vojsci uslijedile su nakon Porošenkova odbijanja novog primirja u ponedjeljak navečer i odluke da nastavi ofenzivu protiv separatista na rusofonom istoku gdje su uspostavljene samozvane "narodne republike" koje se žele pridružiti Rusiji.

Porošenkova odluka o nastavku operacije protiv pobunjenika dobila je američku potporu, ali i snažnu osudu Rusije.

Predsjednik Porošenko je u četvrtak u telefonskom razgovoru s američkim potpredsjednikom Joeom Bidenom rekao da je spreman angažirati se na prekidu vatre s proruskim pobunjenicima ukoliko se zadovolje određeni uvjeti, izvijestio je njegov ured.

"Porošenko je istaknuo da je spreman raditi na prekidu vatre čim dobije potvrdu da je ono obostrano prihvaćeno, kao i potvrdu o puštanju na slobodu talaca i uspostavljanju kontrole na granicama putem OESS-ovih promatrača", stoji u priopćenju objavljenom na internetskim stranicama.

Porošenko je u utorak otkazao jednostrani prekid vatre nakon brojnih separatističkih napada na ukrajinske snage.

Optužuje Rusiju da preko zajedničke granice omogućuju ulazak u Ukrajinu boraca i oružja.

Prema ukrajinskim i pobunjeničkim izvorima, od travnja je na istoku Ukrajine ubijeno najmanje 250 civila. Podaci ukrajinskog ministarstva obrane govore o 200 poginulih i 619 ranjenih vojnika, pobunjenici navode kako je od travnja ubijeno najmanje 800 pobunjenika, a podaci UN-a o najmanje 110.000 Ukrajinaca koji su zbog sukoba napustili domovinu, dok ih je 54.400 raseljeno unutar zemlje. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter