Novi udar: Od 1. siječnja skuplje Ipsilonom

Ipsilon će poskupjeti za jednu do dvije kune na najfrekventnijim dionicama (Arhiva/A. TOŠIĆ)
Ipsilon će poskupjeti za jednu do dvije kune na najfrekventnijim dionicama (Arhiva/A. TOŠIĆ)

Od prvog dana nove godine poskupljuje cestarina na Istarskom ipsilonu za četiri posto. Cijena vožnje na relaciji od Matulja (kroz tunel Učku) do Pule, dionice ukupno duge 92 kilometra, za osobna vozila iznosit će 50 umjesto dosadašnjih 48 kuna, a od Umaga do Pule za 77 kilometara plaćat će se 38 umjesto dosadašnjih 37 kuna.

- Ovime će se cijene cestarine na Istarskom ipsilonu, uključujući prolaz kroz tunel Učku, uskladiti s inflacijom. Cestarina na ovoj prometnici nije se povećavala od 2004. godine, dok je u tom istom razdoblju inflacija porasla za više od 30 posto, kaže Christian Santaleza, direktor operatera Ipsilona Bina-Istra upravljanje i održavanje.

Santaleza naglašava da će cijene za sve relacije koje iznose manje od pet kuna ostati nepromijenjene. Napominje da se korištenje dionice od tunela Učka do Pazina i dalje neće naplaćivati dok ne bude puštena u promet u punom profilu autoceste.

U Bina-Istri naglašavaju da stalni korisnici, uz ENC uređaj i minimalnu uplatu prema odabranom modelu pretplate (koja ostaje nepromijenjena pa za osobne automobile iznosi 200 kuna), imaju mogućnost ostvarivanja značajnih popusta. Za vozila prve kategorije može se dobiti popust od 50 posto za prolaz kroz tunel Učku i 30 posto na svim ostalim dionicama Ipsilona.

Nakon ovog poskupljenja vožnje Ipsilonom, prosječna cijena cestarine na punom profilu iznosit će 0,47 kuna po kilometru, a za lokalno stanovništvo i učestale korisnike s popustom prosječno 0,34 kune. U Bina-Istri tvrde da su nove cestarine u skladu s onima na mreži autocesta u Hrvatskoj.(Pišu A. POKRAJAC, K. TADIJIĆ)

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.

 


Podijeli: Facebook Twiter