Novi udar na službenike - ukidaju se dodaci na plaće

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada u postojeće kolektivne ugovore, ponovo, namjerava intervenirati zakonom. Nakon što je u prosincu prošle godine zakonom zabranjena isplata božićnice i regresa, sada se zaposlenima u državnim i javnim službama, opet zakonom, namjerava ukinuti uvećanje koeficijenata za 4, 8 i 10 postotnih poena nakon ostvarenih 20, 30 i 35 godina radnog staža.

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava ukidanje tog povećanja koeficijenata namjerava provesti kroz izmjene i dopune Zakona o državnim službenicima, odnosno Zakona o plaćama u javnim službama.

O sadržaju tih izmjena početkom idućeg tjedna trebaju razgovarati članovi Povjerenstva za politiku plaća, porezni sustav i životni standard Gospodarsko-socijalnog vijeća.

- Ugovor o radu, pravilnik o radu, sporazum sklopljen između radničkog vijeća i poslodavca, kolektivni ugovor, zakon odnosno drugi propis kojim se uređuje dodatno uvećanje plaće odnosno koeficijent složenosti poslova radnog mjesta moraju se uskladiti s odredbama ovoga zakona u roku najkasnije do 31. prosinca 2013. godine, navodi se zakonskim prijedlozima kojima Vlada, u osnovi, guši kolektivno pregovaranje.

Naime, za Vladu sporni dodaci ugovoreni su kolektivnim ugovorima za pojedine djelatnosti. Stoga bi bilo i logično da se o njihovom eventualnom ukidanju pregovara sa sindikatima u javnim, odnosno državnim službama.

No, između socijalnog dijaloga i, kako bi neki sindikalisti ocijenili, "zakonodavne represije", vlast se odlučila za goru varijantu, ukidanje dodataka silom i potpunu diskreditaciju kolektivnih ugovora i socijalnog dijaloga.

Dok se zakonska uskrata božićnice i regresa, s ograničenim rokom, mogla pravdati ekonomskom situacijom, u ovom slučaju to nije tako. Uvećanje koeficijenata od 4, 8 i 10 postotnih poena nakon ostvarenih 20, 30 i 35 godina zakonskim bi se rješenjem ukinulo trajno.

- Vlada je očito digla ruke od socijalnog dijaloga i ubuduće namjerava plaće zaposlenih u javnom sektoru rješavati u Saboru, gdje ima zakonodavnu većinu, a ne za pregovaračkim stolom, služeći se pri tome prijevarom i lažnim argumentima.

Istovremeno, sindikatima, koji o pravima svojih članova koja su ugovorili s Vladom više ne mogu pregovarati, preostaje jedino socijalni nemir kao odgovor na takvu politiku i jedina "sabornica" koja im je na raspolaganju - ulica, poručili su iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika. (G. GALIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter