Novi turistički proizvod - Ruta rimskih careva

Ilustracija (foto: M. ANGELINI)
Ilustracija (foto: M. ANGELINI)

U Hrvatskoj gospodarskoj komori - Županijskoj komori Pula predstavljen je EU projekt pod nazivom Dunavske kulturne rute Republike Hrvatske - Ruta rimskih careva i Dunavska vinska ruta.

Kako je rečeno Sektor za turizam Hrvatske gospodarske komore je od lipnja prošle godine uključen u program Europske komisije u okviru Transnacionalne suradnje razvoja Europskih kulturnih ruta s projektom Dunavske kulturne rute - Ruta rimskih careva i Dunavska rimska ruta koja se provodi u suradnji s Rumunjskom i Bugarskom te Dunavskim kompetencijskim centrom iz Srbije, koji je ujedno i voditelj projekta.

Projekt u Hrvatskoj obuhvaća lokacije iz perioda carskog Rima u Puli i na Brijunima, u Splitu, Solinu, Zadru, Ninu i u Vidu (Narona), te Varaždinske toplice u okviru Rute rimskih careva. Dunavske rute uključuju vinarije s područja Iloka i Baranje.

Kako je navela Vlasta Klarić iz Sektora za turizam HGK-a i nacionalna koordinatorica projekta, tura je nastala po uzoru na postojeće certificirane europske rute kakvih danas ima 29.

Ova je posebna po tome što u uključenim zemljama spaja kulturne, prirodne, spomeničke, gastronomske atrakcije tematski vezane za rimsko doba, od prvog do petog stoljeća.

Ruta je, naveo je Danko Ćosić, projektni menadžer na međunarodnoj razini namijenjena kako turističkim agencijama tako i individualnim gostima, a njezin je cilj jačanje svih aktera uz ovu rutu, posebice malih i srednjih poduzetnika, od onih koji nude suvenire do onih koji nude svoje smještajne ili ugostiteljske kapacitete.

Igor Kovačević, projektni menadžer iz Turističke organizacije Srbije naveo je kako je Ruta rimskih careva u Srbiji započela prije pet godina, no tek će sada dobiti puni smisao, kada se u nju uključe i ostale zemlje. Time će se, kako je rekao, turistima ponuditi sasvim novi međunarodni proizvod koji će su svakoj od zemalja uključivati pet najpoznatijih lokaliteta iz doba Rima. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter