Novi trg, vrtić, ceste, sportska dvorana i proširenje škole

Publika uoči koncerta
Publika uoči koncerta

Pred četiri godine preuzeo sam odgovornost za Općinu Žminj koja je bila u lošem stanju te je bilo potrebno puno truda i upornosti da se stanje u općini popravi, kako financijski tako i općenito, kaže kandidat IDS-a za žminjskog načelnika Marko Križman. "Sredstava je bilo sve manje, država je nastavila smanjivati prihode, ali smo ipak uspjeli ostvariti puno bitnih projekata, kao što su asfaltiranje u industrijskoj zoni, izgradnja kružnog toka na ulazu u Žminj, izmjene prostornog plana, obnovili smo javnu rasvjetu i drugo, ukupne vrijednosti oko osam milijuna kuna", nastavlja Križman.

Dugogodišnji san o sportskoj dvorani

Za idući mandat spremili su čitav niz novih projekata: asfaltiranje preostalih bijelih nerazvrstanih cesta (primjerice, Balići-Žminj, Jušani-Benčići, Gržini-Cere), rekonstrukciju središnjeg Titovog trga ispred župne crkve u Žminju i uređenje multimedijalnog centra u zgradi sadašnjeg zadružnog doma na istom placu, zatim najavljuje izgradnju novog dječjeg vrtića putem europskog fonda (Mjera 7.4) čime će se trajno riješiti problem prijema djece u dječji vrtić budući da trenutačni kapacitet ne zadovoljava potražnju roditelja. Sadašnju zgradu Dječjeg vrtića Rapčići planiraju prenamijeniti u dnevni boravaka za starije osobe, odnosno centar za umirovljenike, ali i prostorije općinskih udruga.

Nadalje, uz pomoć Istarske županije planiraju proširenje Osnovne škole Vladimira Gortana što bi omogućilo uvođenje jutarnje nastave za sve učenike. Uz taj bi zahvat istodobno ostvarili dugogodišnji san o žminjskoj sportskoj dvorani za koju je Marko Križman siguran da će je u sljedećem mandatu uspjeti izgraditi. Zatim su tu daljnja izgradnja kanalizacije u Lukovici, proširenje groblja u Ceru i Žminju, daljnje uređenje industrijske zone, rješavanje prometnih problema u Žminju izgradnjom kružnog toka na središnjem raskrižju i kod Kalvarije te uređenje parkirališta, a nastavit će s uređenjem šumskih puteva, biciklističkih staza i šetnica, dječjih igrališta i parkova.

Odmah u prvoj godini novog, drugog mandata posvetit će veću pažnju umirovljenicima s područja općine. To planiraju povećanjem financijskih sredstva za redovne aktivnosti penzionera, zatim kroz poticanje i sufinanciranje rada umirovljeničke udruge, ali i organiziranjem niza novih aktivnosti u koje žele uključiti što veći broj umirovljenika. U skladu s financijskim mogućnostima umirovljenicima će plaćati dopunsko zdravstveno osiguranje.

Čitav niz pripremljenih projekata

- Posebnu pažnju posvetit ćemo mladima kroz realizaciju plana dodjele općinskog zemljišta za mlade obitelji koje nemaju riješeno stambeno pitanje, najavljuje Križman dodajući da će financirati produženi boravak za učenike, srednjoškolski prijevoz, studentske stipendije te naknadu za novorođenčad. Naglašava da bi zbog čitavog niza pripremljenih projekata "bila velika šteta da Žminj ne nastavi ovim putem, jer bi se izgubilo još barem dvije, tri godine ako se krene sve ispočetka".

Marko Križman je rođen 22. lipnja 1987. u Puli. Osnovnu školu završio je u rodnom Žminju, Tehničku školu završava 2006. te iste godine upisuje visoku politehničku školu gdje stječe titulu inženjera politehnike. Raditi počinje 2006. kao komunalni radnik u Općini Žminj, a tri godine kasnije imenovan je za tehničkog rukovoditelja Komunalnog odjela. Četiri godine kasnije odnosno 2013. u svojoj 25. godini postaje načelnik općine Žminj. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter