Novi trg trebao postati privlačno okupljalište Umažana

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

- Planiramo ostvariti 172,5 milijuna kuna, što proračun može okarakterizirati jednim od ponajboljih od egzistiranja Grada Umaga, najavio je umaški gradonačelnik Vili Bassanese nakon usvajanja umaškog proračuna za 2018. godinu na posljednjem ovogodišnjem zasjedanju umaškog Gradskog vijeća.

- Istaknuo bih prije svega ono što će se neposredno reflektirati na kvalitetu života građana, a to je nastavak priprema izgradnje POS stanova, izgradnju nove područne škole, i vrtića, rekonstrukciju centralnog vrtića, primjenu nadstandardnih socijalnih mjera, zatim uređenje plaža, biciklističkih staza, sportske zone, hortikulturnih uređenja, s naglaskom na gradski park Humagum i izgradnju novog trga u Ulici 1. svibnja koji bi trebao postati privlačno okupljalište Umažana, kazao je gradonačelnik Bassanese. Naveo je također da je u planu rekonstrukcija gradske tržnice, umaške luke, a nastavljaju i s projektom "Umag: Smart city – Green city 2010-2020." čime žele postati jedno od vodećih mjesta u Hrvatskoj po odgovornom gospodarenju otpadom i ekološkom osvješćivanju građana.

U dijelu proračuna koji se tiče socijalne skrbi hvalevrijedno je istaknuti nastavak projekta usmjerenog prema osobama starije životne dobi s problemom demencije Demenca aCROsSLO. Od sportskih aktivnosti planirana su sredstva u visini od 270.000 kuna za održavanje jedinstvenog Sajma sporta. Umag će sljedeće godine također biti domaćin 11. Svjetskog kupa u karateu te kvalifikacijama za Olimpijske igre. U kulturnom životu grada s radom će započeti nova ustanova za organizaciju priredbi i kulturnih događanja Festum za čiji je rad planirano izdvojiti 2,8 milijuna kuna. Najveća sredstva u kulturi usmjerit će se u nastavak ovogodišnjeg prvijenca, projekta koji već niže priznanja i nagrade te je proglašen jednim od ponajboljih novih svjetskih glazbenih festivala, Sea star (Exit) u kojega će Grad Umag, Turistička zajednica Umag i Istraturist zajedno usmjeriti 900.000 kuna.

Najveća ulaganja predviđena su uređenju komunalne infrastrukture i gradnji objekta iz komunalne infrastrukture u iznosu od 32 milijuna kuna. Od iznimne pozornosti je izgradnja objekata za razvoj sustava javne odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u iznosu od 3,5 milijuna kuna i 2,6 milijuna kuna za izgradnju sustava opskrbe pitkom vodom. Mještani Lovrečice bit će zadovoljni, jer je u planu predviđeno 800.000 kuna za plansku prometnicu u naselju, dok će se u Bašaniji-sjever također uređivati planska prometnica, a planirana su sredstva od dva milijuna kuna. U Komuneli se za plansku prometnicu namjerava izdvojiti pet milijuna kuna.

Kreće se i u rekonstrukciju parkirališta na Punti za čije je uređenje uvršteno u proračun 2,5 milijuna kuna. Kružno raskrižje Pošta planirano je u iznosu od 3 milijuna kuna, a poduzetnike će zasigurno veseliti nastavak izgradnje i uređenja poduzetničke zone Ungarija u čiju se realizaciju planira uložiti još 6,3 milijuna kuna. (Sanja BOSNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter