Novi toranj WTC-a prerastao Empire State Building

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novi toranj Svjetskog trgovinskog centra (WTC) u ponedjeljak je dostigao i premašio visinu Empire State Buildinga i postao najviša zgrada u New Yorku, objavili su americki mediji.

Radnici su postavili celicne stupove na visinu od 381 metra, a to je visina najvišeg vidikovca Empire State Buildinga. Novi toranj još nije prešao visinu antene na konkurentskoj zgradi, ali strucnjaci obicno ne racunaju antene kad mjere visinu zgrada.

Toranj slobode (Freedom Tower) nece svoju konacnu visinu doseci još godinu dana. Kad bude završen, One World Trade Center bit ce visok 541 metar, u što je ukljucen i antenski toranj od 124 metra. I bez antene nova ce zgrada biti druga po visini u SAD-u, nakon cikaškoga Willisova tornja.

New York i New Jersey obilježili su taj važan trenutak u 14 sati po lokalnome vremenu, odnosno u 20 po srednjoeuropskome.

Empire State Building završen je 1931. i bio je najviša samostojeca gradevina nas svijetu do 1967. kad je u Moskvi završen toranj Ostankino. Status najviše zgrade u New Yorku izgubio je kad je 1972. završen prvi Svjetski trgovacki centar. Od ponedjeljka je ponovno izgubio status najviše zgrade u gradu.


Podijeli: Facebook Twiter