Novi talijanski konzul posjetio Istru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novoimenovani generalni konzul Italije u Rijeci Renato Cianfarani u cetvrtak je prvi put boravio u službenom posjetu Istarskoj županiji, a njegovo prvo odredište bio je Porec, gdje su mu u gradskoj Maloj vijecnici dobrodošlicu zaželjeli župan Ivan Jakovcic i dožupanica Viviana Benussi.

Obje su strane istaknule vrlo dobre odnose talijanskog konzulata i Istarske županije te iskazale želju da se oni unaprijede.

- Zahvalan sam na primanju i razgovoru u kojem su mi predstavljene konkretne teme. Suradnja izmedu Istre i Italije je vrlo važna ne samo zbog geografske blizine, nego i zbog mnogih projekata od zajednickog interesa. Važnu ulogu u Istri imaju i zajednice Talijana, kojima se posvecuje velika pažnja, rekao je Cianfarani. Dodao je da mu je drago što izmedu Istre i Talijanske unije postoje iskreni i prisni odnosi koji mogu rezultirati mnogim važnim projektima. Talijanski konzul posjet Porecu nastavio je susretom s predstavnicima lokalnih zajednica Talijana.

U Puli je Cianfarani razgovarao s gradonacelnikom Borisom Mileticem i dogradonacelnikom Fabriziom Radinom u Gradskoj palaci.



- U Istri sam našao ono što sam i ocekivao - srdacno gostoprimstvo i izvrsnu razinu suradnje izmedu lokalne samouprave i Zajednice Talijana. Upravo zbog toga mislim da ce moj posao biti iznimno lak. S pulskim gradonacelnikom razgovarao sam o konkretnim projektima kao što su izgradnja dvorane talijanske srednje i osnovne škole, izgradnja Doma za starije osobe i novog talijanskog vrtica u Šijani, no vec razmatramo i nove projekte... Talijani u Istri, barem po onome što sam tijekom posjeta osjetio, drže do svojeg identiteta, što je pozitivno jer su uz to i uspješno integrirani u društvu, kazao je Renato Cianfarani.


Podijeli: Facebook Twiter