Novi svesci edicija "Quaderni" i "Ricerche sociali"

Nove knjige su predstavili Nicolo Sponza, Viviana Benussi, Giovanni Radossi, Giuseppina Rajko i Silvano Zilli (A. POKRAJAC)
Nove knjige su predstavili Nicolo Sponza, Viviana Benussi, Giovanni Radossi, Giuseppina Rajko i Silvano Zilli (A. POKRAJAC)

U rovinjskom Centru za povijesna istraživanja predstavljeni su 24. svezak edicije "Quaderni", 20. "Ricerche sociali" i 63. bilten "La Ricerca". Predstavljajući ovogodišnje izdanje "Quaderni" Nicolo Sponza je naglasio da sa znanstvenim radovima devet autora ima rekordnih 530 stranica. Otvara ga poznati hrvatski povjesničar Drago Roksandić s radom "Postoji li još uvijek srednja Europa?" koji problematizira sva češću atribuciju Hrvatske kao zemlje tisućljetnog europskog, naspram doskorašnjeg srednjoeuropskog identiteta.

Urednica "Quaderni" Orietta Moscarda Oblak se pozabavila ulogom OZNE u osvajanju vlasti u Istri i Jugoslaviji, dok je Ivan Buttignon iz Trsta istražio borbu za kulturnu hegemoniju u Julijskoj krajini kroz odnose Nacionalne lige i Savezničke vojne uprave.

Feruccio Canali iz Firence piše o planovima uređenja u "talijanskim gradovima" istočnog Jadrana u vrijeme Italije, napose o Zadru. William Klinger je opisao ustroj fašističkog režima na Kvarneru, a Pietro Zovatto" biografski profil tršćanskog "svećenika siromašnih" Antonija Dessantija, porijeklom iz Istre.

Valentina Petaros Jeromela iz Kopra je rekonstruirala stanje kopnenih komunikacija u Istri od 1940. do 1948. Paula Deltom iz Vodnjana je na temelju zapisa rekonstruirala zatočeništvo svog sugrađanina Erminija Vojvode u austrijskom logoru Katschberg. "Quderne" zaključuje Giovanni Radossi radom o vraćanju relikvija svetaca Maura i Eleuterija 1934. u Poreč, kao jednog od najznačajnijih zbivanja crkvene povijesti Istre.

Ovogodišnji svezak edicije "Ricerche sociali", kojeg je predstavio urednik Silvano Zilli, na 154 stranice objavljuje četiri znanstvena rada, od kojih su dva zasnovana na najnovijim istraživanjima. Tako je Simon Flambeux, lingvist sa pariške Sorbone, u eseju o jezičnoj politici Hrvatske prema talijanskoj nacionalnoj manjini, kroz upitnik s više od sto pitanja među 196 ispitanika, ustvrdio da manjinski talijanski jezik nije u opasnosti. Igor Dobrača i Edita Paulišić su anketom među učenicima rovinjske Talijanske osnovne škole saznali koje su navike mladih u uporabi interneta.

Dario Saftich iz Rijeke je napisao esej o krajobraznim i demografskim promjenama u Zadru nakon savezničkog bombardiranja. Zaključujući svezak Francesco Cianci iz Italije analizira osjetljivo pitanje zaštite manjinskih prava u nauku društvene doktrine Crkve. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter