Novi sustav omogućit će rezerviranje mjesta za parkiranje


Najnoviji broj talijanskog časopisa "Efficiency & Environment", među ostalim temama, donosi i tekst pod nazivom "Pametno parkiranje", a koje se temelji na primjeru efikasnog parkiranja kakav je na snazi u Puli. Pritom spominju, kao primjer dobre prakse, nadzor parkirališta, ali i prikaz slobodnih mjesta za parkiranje, čime se, kažu, štedi na potrošnji benzina, a time se postiže manje ispuštanje štetnih čestica u zrak, dakle, manje zagađivanja.

Slanje podataka putem weba

Kako navode, prema dobivenim podacima, u Istri prosječno 301 osoba na tisuću stanovnika posjeduje privatno vozilo, dok je europski prosjek 463. No, samo u gradu Puli, kao ekonomskom i političkom središtu istarskog poluotoka, ima 32.400 vozila na 60-ak tisuća stanovnika. Zaključuju stoga da je promet u Puli definitivno intenzivan, pogotovo ljeti kada u grad pristiže i veliki broj turista svojim vozilima "pa je limitiran broj javnih parkirnih mjesta sve veći problem", iznosi tako časopis.

Pula parking, poduzeće u stopostotnom gradskom vlasništvu, upravlja s oko 1.300 parkirnih mjesta pod naplatom, od kojih je 1.100 duž ulica, a 200 na zatvorenim parkiralištima. Poduzeće je stoga bilo u potrazi za inovativnim rješenjima zahvaljujući kojima bi moglo povećati iskoristivost postojećih parkirališnih mjesta, a time i povećati efikasnost cijelog sustava javnih parkirališta, na radost, dakako, i samih korisnika. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter