Novi sustav odvodnje za 95 % rovinjskih kućanstava

Rovinj (N. ORLOVIĆ RADIĆ)
Rovinj (N. ORLOVIĆ RADIĆ)

Izrada projekta za nadogradnju i proširenje sustava prikupljanja, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u gradu Rovinju, na čemu Komunalni servis intenzivno radi od 2008. godine, privodi se kraju. Prema riječima direktora gradskog komunalca Marka Paliage, uskoro će biti gotove stručne studije te ishodovane sve potrebne dozvole i suglasnosti za početak rada na novom zahvatu.

- Ovaj velik zahvat ulaganje je u gradsku infrastrukturu koja će omogućiti priključivanje više od 95 posto potrošača na odvodni sustav. Naime, realizacijom projekta sustav odvodnje otpadnih voda bit će dostupan gotovo svim naseljima i stanovnicima na širem području grada Rovinja, a rekonstrukcija i izgradnja obuhvatit će Rovinjsko Selo, naselje Borik i Valsavie, uz izgradnju novog uređaja i rekonstrukciju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u naselju Cuvi, kaže Paliaga. Prema planiranom hodogramu, početkom sljedeće godine objavio bi se natječaj, a potom, nakon četiri do pet mjeseci, počela i gradnja.

U projekt dogradnje krenulo se nakon što su analize i mjerenja pokazali da postoji velika potreba za povećanjem kapaciteta sustava odvodnje, i to zbog povećanja broja domaćeg stanovništva, ali i znatnog povećanja potreba tijekom ljetne sezone te prigodnih turističkih termina. Investicija vrijedna oko 200 milijuna kuna 75 posto pokrit će se iz sredstava Kohezijskog fonda EU-a, a ostalo sufinanciraju Hrvatske vode, Vlada i Grad Rovinj.

- U sklopu projekta izgradit će se i novi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda aglomeracije Rovinj, čime ćemo udovoljiti standardima EU-ove Okvirne direktive o vodama i Direktive o pročišćavanju komunalnih otpadnih voda. Također ističem i da će se izgradnjom novog sustava povećati raspoloživost javnog sustava odvodnje i priključivanja na njega na područjima koja trenutno nemaju pristup sustavu, a bit će izvršeni i svi eventualni popravci na postojećim dijelovima sustava, kaže Paliaga.

Doznajemo i da će se od posebnih sredstava, izdvajanjem jedne kune za razvoj, kao i od dodatnih sredstava iz EU-fondova, do 2017. godine izgraditi i manje kanalizacijske mreže za naselja Cocaletto, Monfiorenzo i Gripole. Tim zahvatom izgradit će se četiri kilometra nove kanalizacije, a vrijednost projekta je šest milijuna kuna. U obnovu i proširenje postojećeg sustava odvodnje posljednje je desetljeće investirano više od 65 milijuna kuna. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter