Novi sukobi u Kijevu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ukrajinska policija sukobila se u nedjelju s prosvjednicima koji su blokirali zgradu u središtu Kijeva, a sudbina vlade je neizvjesna nakon što je predsjednik Viktor Juščenko ponudio oporbenim čelnicima ključne položaje u kabinetu.

Jedan oporbeni čelnik nazvao je njegovu ponudu "otrovnim" pokušajem da uguši prosvjede u zemlji koja je upala u političku krizu nakon odluke Janukoviča da zaustavi približavanje EU-u i okrene se Rusiji.

Nekoliko tisuća prosvjednika pokušalo je upasti u zgradu kulturnog centra u kojoj su se nalazile stotine policajaca, nekoliko stotina metara od utvrde prosvjednika na Trgu neovisnosti.

Demonstranti su bacali kamenje i dimne bombe, a policajci su uzvratili šok bombama i vodenim topovima.

Snage sigurnosti napustile su zgradu i izvukle se kroz koridor prosvjednika nakon što je na mjesto događaja stigao oporbeni čelnik Vitalij Kličko i pomogao u pregovorima.

Do toga sukoba koji je izbio u zoru i trajao dva sata došlo je nakon što je Janukovič u subotu ponudio oporbi dosad najveće ustupke - mjesto premijera bivšem ministru gospodarstva Arseniju Jacjenjuku, a bivšem boksačkom prvaku Kličku položaj potpredsjednika vlade za humanitarna pitanja.

Čelnici ukrajinske oporbe taj su prijedlog odbili i najavili da namjeravaju nastaviti s prosvjedima dok se ne ispune njihovi zahtjevi, osobito zahtjev da se ove godine organiziraju prijevremeni predsjednički izbori. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter