Novi studiji, širenje Studentskog doma i kampusa

Okupljene je pozdravio i predsjednik hrvatskog Rektorskog zbora Šimun Anđelinović (Danilo MEMEDOVIĆ)
Okupljene je pozdravio i predsjednik hrvatskog Rektorskog zbora Šimun Anđelinović (Danilo MEMEDOVIĆ)

Protekle smo godine obilježili deset godina rada pulskog Sveučilišta u hrvatskoj mreži visokog obrazovanja, a danas energično zakoračujemo u drugo desetljeće djelovanja s jasno zacrtanim ciljevima sukladno Razvojnoj i istraživačkoj strategiji, osobito razvojem studijskih programa u STEM području. Najljepši događaj koji je obilježio završetak protekle godine bilo je potpisivanje ugovora o dobivanju 58,5 milijuna kuna iz EU fondova za izgradnju dvaju novih paviljona Studentskog doma, a daljnjim širenjem Kampusa osigurat ćemo prostore za niz laboratorija, IKT centar i dodatne prostore za nastavnu djelatnost, najavio je u srijedu rektor Alfio Barbieri na svečanosti uz Dan Sveučilišta Jurja Dobrile.

Za 3,5 tisuće studenata

Rođendanskoj svečanosti nazočili su brojni gosti, a među njima gotovo čitav hrvatski Rektorski zbor predvođen predsjednikom, rektorom Šimunom Anđelinovićem, uz rektore, prorektore i dekane s mnogih domaćih i inozemnih sveučilišta, od Mostara do Trsta. Među gostima bili su ministar znanosti Pavo Barišić, izaslanik premijera i državni tajnik Ministarstva turizma Frano Matušić, saborski zastupnici Željko Jovanović i Silvano Hrelja, istarski župan Valter Flego, gradonačelnik Pule Boris Miletić, dogradonačelnica Umaga Floriana Bassanese Radin, dosadašnji rektori pulskog Sveučilišta Marčelo Dujanić i Robert Matijašić, studentski kapelan fra Đuro Vuradin te mnogi drugi.

- Sveučilište je slobodna zajednica istraživača, a znanost prvenstveno treba služiti istini, izgradnji slobodnih i obrazovanih građana, na tragu prosvjetitelja kakvi su bili Juraj Dobrila i Mijo Mirković. Sveučilište u Puli, jedno od najmlađih u Hrvatskoj, izraslo je u respektabilnu znanstvenoobrazovnu ustanovu s 45 studijskih programa i s više od tri i pol tisuće studenata iz cijele Hrvatske, rekao je ministar Barišić, založivši se, kao i rektor Anđelinović, za policentrični razvoj Hrvatske i veća izdvajanja iz proračuna za znanost i obrazovanje.

Zaslužni profesori

Od novih programa rektor Barbieri najavio je poslijediplomski specijalistički studij klasične harmonike koji već ima dopusnicu Ministarstva te stručni studij sestrinstva, a pripremaju se poslijediplomski specijalistički studij Marketing usluga, preddiplomski sveučilišni studij Rani i predškolski odgoj i obrazovanje te studiji anglistike i arheologije. U sklopu Proizvodnog strojarstva uskoro se otvara studentski inkubator.

Prorektorica Lorena Mošnja-Škare predstavila je dobitnike ovogodišnjih priznanja među zaposlenicima Sveučilišta, a to su dekan Bashkim Shehu, profesori Elva Piršl, Fulvio Šuran i Vanja Bevanda te Vanessa Toić i Loris Šorc za rad u knjižnici. U zvanje redovitog profesora, najavila je prorektorica Elis Deghengi Olujić, promovirani su Fulvio Šuran, Marli Gonan Božac te Ines Kersan Škabić.

Počasni doktorat prof. dr. Ireni Zavrl

Ovogodišnja dobitnica počasnog doktorata pulskog Sveučilišta je prof. dr. Irena Zavrl, prorektorica Fachhochschule Burgenland u Eisenstadtu, zaslužna za niz međunarodnih projekata, razmjenu studenata i profesora, ljetnu školu hrvatskog i njemačkog jezika, međunarodni doktorski studij na FET-u. Njenom zaslugom, među ostalim, gradišćanski Hrvati na pulskom Sveučilištu uče suvremeni hrvatski standardni jezik.

Rektorove nagrade i priznanja studentima

Dobitnici Rektorove nagrade, najbolji studenti Sveučilišta u protekloj akademskoj godini su Dario Milec i Dario Vincetić, obojica studenti FET-a, zatim Antonella Antonac s Odjela za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije, Elena Petrinec s Filozofskog fakulteta, Tihana Novak s Muzičke akademije, Nikolina Goldin s Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti te Romeo Šajina, student Odjela za informacijsko-komunikacijske tehnologije. Za izvannastavne uspjehe priznanja su pripala Katji Božac, studentici FET-a, Patriciji Kazalac s Odjela za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije, Dorianu Vodopija s Odjela za prirodne i zdravstvene studije, Vokalnom ansamblu Muzičke akademije u Puli, brončanoj Ženskoj košarkaškoj ekipi te dvojici zlatnih, karatistu Mislavu Hageru i skijašu Linu Modrušanu. (Duška PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter